Thriller & Spanning Prometheus Maart 2015

Lieve mama

Citaat

Een verhaal dat lekker wegleest, maar wel enigzins voorspelbaar en weinig vernieuwend.

Hoever ga jij om je gezin te beschermen? Verpleegkundige Helen is getrouwd met Werner, een succesvol horecaondernemer. Samen hebben ze drie kinderen van dertien, vijftien en zeventien. De achttienjarige Ralf woont nog bij zijn ouders. Zijn leven draait om zijn auto, zijn vrienden en geld verdienen. Hij laat zich meesleuren in een crimineel plan: een overval op de woning van Helen en Werner. Een horrorscenario ontvouwt zich op de bewuste avond. Maar daarmee is de nachtmerrie voor Helen nog maar pas begonnen…

Lieve mama is een typische Esther Verhoef thriller. Het is een verhaal dat lekker wegleest, maar wel enigzins voorspelbaar en weinig vernieuwend.

Het verhaal wordt verteld vanuit de perspectieven van zowel Helen als Ralf. Ralf laat zich meeslepen door zijn vriend om een woningoverval te plegen. Ralf houdt de wacht als zijn vriend binnen is. Tot hij een schot hoort en zijn vriend niet meer naar buiten komt… Wat volgt is het relaas van Ralf die probeert te achterhalen wat er met zijn vriend gebeurd is en waarom hij daadwerkelijk die overal wilde plegen. Aan de andere kant volgen we het verhaal van Helen, wat er werkelijk gebeurd is die avond en welke impact dit heeft op haar gezin.
Doordat het verhaal vanuit twee perspectieven verteld wordt biedt het voldoende vaart en afwisseling. Ook zijn beide verhaallijnen boeiend om te volgen. Het steeds wisselen van de perspectieven zorgt ook veelal voor een ‘ cliffhanger’ aan het eind van een hoofdstuk. Dit maakt dat je verder wilt blijven lezen.

Lieve mama bevat veel dialogen waardoor je werkelijk door de pagina’s heen vliegt. Het verhaal is ook goed te volgen en gaandeweg vallen er steeds meer puzzelstukjes op hun plaats.

In het plot bekruipt mij toch al snel het gevoel’ zie je wel!’. Toch weet Verhoef nog wel nieuwe elementen toe te voegen waardoor het plot verrassend blijft. Ondanks de uiteindelijke race tegen de klok, vind ik het boek nergens echt nagelbijtend spannend.
En hoewel Verhoef op veel vragen antwoord geeft, blijf ik toch enigzins onbevredigend achter in het motief van de vriend die de woningoverval pleegt. Wat heeft hem doen overhalen tot deze actie over te gaan? Wat was daarvoor nodig? Dat blijft naar mijn idee helaas onderbelicht in een verder prima thriller.

Dit boek telt  mee voor de leesuitdaging Ik lees Nederlands 2015.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

373

ISBN

9789044628791

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.