Thriller & Spanning De Crime Compagnie September 2013

Het reservaat

Citaat

Boeken als Het Reservaat zijn de laatste jaren veelvuldig verschenen. Denk alleen al aan enkele titels van Saskia Noort en het boek Supergelukkig van Tatjana van Zanten. En ondanks dat deze verhalen veel overeenkomsten vertonen en inmiddels weinig verrassend meer zijn, blijf ik er wel van smullen.

Jessica Dudock verhuist met haar man en hun drie kinderen van Curaçao weer terug naar Nederland. Ze komen terecht in de kille leefomgeving van een chique dorp, gekscherend ook wel Het Reservaat genoemd. Gelukkig neemt Maxime Voorbach, de flamboyante echtgenote van de bekende televisieproducent Marcus Voorbach, Jessica onder haar hoede. Ze introduceert Jessica bij haar hechte vriendengroep en leert haar de gebruiken en regels van het reservaat. Jessica begint zich eindelijk thuis te voelen en bloeit op. Maar na verloop van tijd blijken de relaties binnen de vriendengroep gecompliceerd te zijn. De onderlinge relaties zijn gespannen, niets is wat het lijkt en Jessica raakt verwikkeld in een web van list en bedrog.

In Het Reservaat volgen we Jessica en haar gezin. Ze verhuizen van het relaxte Curaçao terug naar Nederland en komen te wonen in een chique dorp waar alles draait om uiterlijke schijn. Alle vrouwen zien er hetzelfde uit. De mannen werken, de vrouwen houden zich bezig met shoppen, lunchen en wijntjes drinken en hun tennisclubje. Uiteraard gaat het halve dorp vreemd met elkaar maar dit wordt in stilt gedoogd. Grote vraag is vooral of Jessica trouw weet te blijven aan zichzelf of zich toch laat imponeren door de chique dames die wapperen met de creditcard van hun man.

Het Reservaat is eigenlijk een combinatie van een prettige roman met een behoorlijke dosis spanning. In het eerste gedeelte gaat het vooral om de integratie van Jessica en haar gezin. Hoe worden zij opgevangen door hun nieuwe dorpsgenoten en wat moeten zij daar allemaal voor doen en laten? In de tweede helft van het verhaal komt de spanning om de hoek kijken. Er gebeuren steeds meer vreemde dingen. Een vriendin wordt bijna doorgeslagen en Jessica wordt plots aangeklampt door iemand tijdens een yogales. Deze beweert van alles over Maxime, al weigert Jessica dit te geloven. Ze gaat echter toch op onderzoek uit en komt steeds meer te weten over Maxime en haar gezin. Is ze wel te vertrouwen en klopt datgene wat zij vertelt wel? Gaandeweg het verhaal vinden er dusdanige gebeurtenissen plaats dat het meer een who dunnit wordt. Er hoewel de lezer al weet wie wel en wie niet te vertrouwen is, weet Stavorinus toch genoeg aan het verhaal toe te voegen om het spannend te houden. Want het ligt niet alleen bij de familie Voorbach…

Stavorinus is er goed in geslaagd het typische rijkeluisdorp te schetsen. Je waant jezelf echt als inwoner van het dorp en ziet de dames flaneren langs de overvolle terrassen. Ook de transitie van Jessica naar haar nieuwe leven is beeldend omschreven. Je snapt als geen ander dat ze trouw wil blijven aan zichzelf, maar ook dat ze erbij wil horen in haar nieuwe dorp. Hoeveel heeft ze hier voor over?

Boeken als Het Reservaat zijn de laatste jaren veelvuldig verschenen. Denk alleen al aan enkele titels van Saskia Noort en het boek Supergelukkig van Tatjana van Zanten. En ondanks dat deze verhalen veel overeenkomsten vertonen en inmiddels weinig verrassend meer zijn, blijf ik er wel van smullen. Heerlijk om je even onder te dompelen in een compleet andere wereld!

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuut
Pagina

320

ISBN

9789461090997

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.