Literatuur & Romans Thomas Rap November 2012

Supergelukkig

Citaat

Het is goed dat Van Zanten het verhaal een serieuze ondertoon wil meegeven, al slaat ze hier af en toe in door. Sommige passages gaan alleen maar over het pesten en vallen daarmee enigszins uit de toon bij de rest van het verhaal.

Als Tatjana van haar geboortestad Amsterdam naar hockeydorp Bloemendaal verhuist, verklaren haar familie en vrienden haar voor gek. Maar al snel wordt ze door haar nieuwe buurvrouw Babs, het schatrijke `koninginnetje van het dorp, op sleeptouw genomen. Met de Porsche aan fietsen doet Babs niet rijden Tatjana en haar nieuwe vriendin de grootse feesten en partijen van de Bloemendaalse happy few af. Ze maakt kennis met een wereld van onmetelijke rijkdom, waar goede manieren en overspel elkaar in balans houden. Dan vindt er een ingrijpende gebeurtenis plaats waardoor Tatjana op gespannen voet komt te staan met haar omgeving. 

Supergelukkig is een hilarische maar tevens tragische roman. Hilarisch hoe Tatjana haar buren en andere dorpsgenoten beschrijft. Wat deze mensen bezig houdt in het dagelijks leven en hoe ze vooral bezig zijn met de uiterlijke façade en het ophouden van de schijn. Tatjana lijkt zich redelijk snel ‘thuis’ te voelen, al gaat vreemdgaan met een van de buren ook haar te ver. Voor iedereen die een dergelijk dorp en zijn inwoners kent, zal het verhaal zeer herkenbaar zijn. Dat wat Tatjana op papier heet gezet, klopt daadwerkelijk met de dagelijkse realiteit. 

Tevens is het boek tragisch. Een van de kinderen van Tatjana’s vriendin wordt erg gepest op school. Juist op deze moeilijke momenten blijkt het ieder voor zich te zijn en wordt het pesten glashard ontkend. Dit tot grote frustratie van Tatjana. Ze probeert met man en macht om het pesten te laten stoppen. Juist dan blijken haar vriendinnen in geen velden of wegen te bekennen. 

Het is goed dat Van Zanten het verhaal een serieuze ondertoon wil meegeven, al slaat ze hier af en toe in door. Sommige passages gaan alleen maar over het pesten en vallen daarmee enigszins uit de toon bij de rest van het verhaal. Hier had Van Zanten net iets beter kunnen doseren. 

Toch een zeer vermakelijk en herkenbaar verhaal met serieuze boodschap. Goed voor enkele uren leesplezier!

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuut
Uitgever
Verschenen
Pagina

261

ISBN

9789400402553

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.