Literatuur & Romans Nijgh & Van Ditmar Maart 2008

Alleen maar nette mensen

Citaat

Het boek is een aardig geschreven roman en leest lekker weg

Op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had David Samuels verkering met Naomi, een meisje dat precies zo was als hij: verantwoorde conversatie op de champagne-tuinfeesten van de elite in Oud-Zuid. Alleen maar nette mensen. Nu is David Samuels 21 en op zoek. Hij zoekt naar wie hij is. David is joods maar door zijn zwarte haren ziet hij eruit als een Marokkaan. Hoort hij bij de witte Hollanders of bij de mensen die ze allochtonen noemen? Hij zoekt naar wat hij later moet worden….

Het boek kun je beschrijven als een multicultureel boek welke diverse vooroordelen over Nederlandse allochtonen blootgeeft. Dit is leuk verwoord en absoluut niet storend. Soms wil het daarom een zware lading geven maar hoe Robert Vuijsje het verwoord is vermakelijk! Diverse groeperingen worden op de korrel genomen en flink onder een vergrootglas gelegd.

Het boek zelf gaat over David Samuels welke voor een zware dilemma’s staat in het leven. Zo heeft hij heeft een vriendin, met wie hij al vanaf z’n twaalfde een relatie mee heeft, maar twijfelt erg of hij oud wilt worden met haar. In haar bijzijn voelt hij zich om z’n gemak, maar mist in zekere zin de spanning. Naast de relationele moeilijkheden weet hij ook niet goed wat hij werkelijk wilt worden. Na een afgerond gymnasium is de stap verder erg moeizaam. Het verhaal omschrijft deze zoektocht langs diverse avonturen. Zo denkt David een obsessie te hebben voor donkere negroïde vrouwen, welke onberekenbaar zijn en uit een ander milieu komen dan zijn eigen joodse opvoeding.

De titel Alleen maar nette mensen, slaat op de opvoeding en omgeving waarin David is opgegroeid. Zo heeft zijn vader een goede functie bij de publieke omroep en wonen ze welgesteld in Amsterdam Oud-Zuid. Dit botst erg met de leefstijl van David en kan zich hier niet helemaal in vinden. Vermakelijke situaties ontstaan dan.

Het boek is een aardig geschreven roman en leest lekker weg. Onlangs las ik in de media dat het boek ook verfilmd gaat worden. Ik ben benieuwd naar de uitwerking hiervan.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesVerfilmd
Pagina

285

ISBN

9789038890616

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.