Nieuws

Drie nominaties voor ANV Debutantenprijs

De ANV (Algemeen Nederlands Verbond) Debutantenprijs is de voortzetting van de Debutantenprijs, de Academica Debutantenprijs en de Academica Literatuurprijs. Het initiatief tot de Debutantenprijs werd in 1994 genomen door de Stichting Perspektief Dordrecht (nu: DordtLiterair). Het traject werd georganiseerd in samenwerking met openbare bibliotheken, de Nederlandse Bibliotheek Dienst (later NBD/Biblion), ProBiblio en de Gemeente Dordrecht. In 2008 werd de naam van de prijs gewijzigd in Academica Debutantenprijs en in 2011 in Academica Literatuurprijs.

Nominatiejury
Een professionele jury kiest een aantal debuten die vervolgens door lezerspanels, groepen en individuele lezers bij openbare bibliotheken worden gelezen en beoordeeld. Het als beste debuut gekozen boek wordt de winnaar van de prijs en de daaraan verbonden 7.500 euro. Nadat de nominatiejury eerst een longlist met tien debuten had gekozen, heeft zij die nu teruggebracht tot een shortlist van drie. Bij elke titel staat een kenschets door de nominatiejury.

Birk van Jaap Robben (De Geus)birk
Een afgelegen eiland met twee bewoonde huizen en het vervallen huis waar vroeger mevrouw Augusta woonde. Uit dat huis haalde Birk de ‘sorrycadeaus’ voor zijn vrouw Dora als zij weer eens ruzie hadden. Wanneer Birk in zee verdrinkt nadat hij zijn elfjarige zoon Mikael heeft gered, wordt dit krot een toevluchtsoord voor Mikael, die lijdt onder schuldgevoelens en het grillige gedrag van zijn moeder. Hij tracht de werkelijkheid te beheersen door zijn fantasie, maar wordt gaandeweg ook gekweld door zijn opspelende seksualiteit. Als buurman Karl zich op zijn moeder stort en zijn moeder jegens hemzelf aanhalig wordt en hem Birk begint te noemen, blijft Mikael niets over dan een ultieme vlucht in zijn fantasie. Jaap Robben vertelt dit verhaal in een sobere lucide stijl waarachter de spanning ten top stijgt.

We zullen niet te pletter slaan van Nina Polak (Prometheus)
Begin twintig zijn Anna en haar halfbroer Schard als ze merken dat je aan iets of iemand hechten niet vanzelf gaat. Anna houdt van haar artistieke homovriend Manu, die niet alles met haar kan delen. En Schard reist zijn hartsvriendin Padma achterna naar India, maar hoe ijverig hij haar ook helpt, in wat hij het liefst zou willen, slaagt hij maar niet: onmisbaar zijn. Een tere thematiek, twee jonge volwassenen die het zonder zekerheden moeten stellen. Maar dat de lezer geloof houdt in de titel van deze eigentijdse roman, is te danken aan de stoere stijl van Nina Polak: humoristisch en trefzeker, zonder merkbare aarzeling.

De consequenties van Niña Weijers (Atlas Contact)
Kunstenares Minnie Panis gebruikt het eigen leven als grondmateriaal voor haar werk. Wanneer ze haar meest gedurfde experiment aangaat, krijgt ze last van déjà vu’s – of zijn het visioenen? Minnies zoektocht voert haar terug naar de kindertijd, toen ze in behandeling was bij een onorthodoxe therapeut, die ook nu haar pad weer kruist. De consequenties is een debuut dat gonst van de ideeën. Niña Weijers zoekt de grens tussen de roman en het essay op in dit rijke en ambitieuze werk. Hoe verhouden leven en kunst zich tot elkaar? Welke verhalen vertellen we over onszelf en over anderen? Wie zijn we en hoe vinden we vervulling? Dat zijn slechts enkele van de vragen die de schrijfster verkent in deze wervelende roman.

Meedoen kan via: http://htl.li/2ZquNg

Bron: Literatuurplein