Literatuur & Romans De Geus April 2014

Birk

Citaat

Robben is er goed in geslaagd een zeer beklemmende sfeer neer te zetten. De lezer bevindt zich bijna daadwerkelijk op het eiland, kan de zee horen ruisen en het zoute water ruiken. Ziet het huis waar Mikael en zijn moeder wonen voor zich en leeft mee met het meeuwenjong welke Mikael probeert op te lappen.

Mikael woont met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en verzwijgt Mikael wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt.

Onverwachts maakte ik kennis met het boek Birk van schrijver, dichter en theatermaker Jaap Robben. Onbevangen begon ik dan ook aan het verhaal. Al snel had Birk mij compleet in zijn greep, mede wegens de beklemmende sfeer. Het verhaal begint met de verdwijning van de vader van Mikael. Hij is zeer waarschijnlijk verdronken in zee, al wordt zijn lichaam nooit gevonden. De moeder van Mikael steekt haar kop in het zand en wil er niet over praten. Dit maakt het voor Mikael alleen nog maar lastiger om de waarheid te accepteren en hiermee leren om te gaan. Zo goed en zo kwaad als het kan probeert hij zich staande te houden op het verlaten eiland en zijn moeder te helpen. Het weinige contact dat hij heeft is met buurman Karl en met een schipper en diens zoon die wekelijks het eiland aan doen om boodschappen te brengen. Het leggen van nieuwe contacten en aangaan van vriendschappen blijkt niet makkelijk. In al zijn verdriet stort Mikael zich op het verzorgen en tam maken van een meeuwenjong.

Robben is er goed in geslaagd een zeer beklemmende sfeer neer te zetten. De lezer bevindt zich bijna daadwerkelijk op het eiland, kan de zee horen ruisen en het zoute water ruiken. Ziet het huis waar Mikael en zijn moeder wonen voor zich en leeft mee met het meeuwenjong welke Mikael probeert op te lappen. Naast de sfeer zijn ook de onderlinge verhoudingen zeer treffend weergegeven. De spanning is voelbaar. De karakters zijn goed uitgewerkt en komen goed t tot hun recht. Hoe personages tot bepaalde daden komt lijkt erg vanzelfsprekend in het verhaal van Robben. Alsof hem dit geen moeite heeft gekost zo op papier te zetten.

Birk is een boek dat je moeilijk los laat als je er eenmaal in bent begonnen. Ondanks de weinige gebeurtenissen, is er zoveel onderhuidse spanning en de sfeer dusdanig beklemmend dat je wel door moet lezen. Dat het nooit goed kan af lopen is al van meet af aan duidelijk. De draai die Robben hieraan weet te geven is echter even treffend als tragisch. Een debuut wat mij zeer heeft weten te verrassen en het verdient om door een groot publiek gelezen te worden. Complimenten ook voor de werkelijk prachtige cover!

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuut
Uitgever
Verschenen
Pagina

256

ISBN

9789044532777

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • […] Birk van Jaap Robben (De Geus) Een afgelegen eiland met twee bewoonde huizen en het vervallen huis waar vroeger mevrouw Augusta woonde. Uit dat huis haalde Birk de ‘sorrycadeaus’ voor zijn vrouw Dora als zij weer eens ruzie hadden. Wanneer Birk in zee verdrinkt nadat hij zijn elfjarige zoon Mikael heeft gered, wordt dit krot een toevluchtsoord voor Mikael, die lijdt onder schuldgevoelens en het grillige gedrag van zijn moeder. Hij tracht de werkelijkheid te beheersen door zijn fantasie, maar wordt gaandeweg ook gekweld door zijn opspelende seksualiteit. Als buurman Karl zich op zijn moeder stort en zijn moeder jegens hemzelf aanhalig wordt en hem Birk begint te noemen, blijft Mikael niets over dan een ultieme vlucht in zijn fantasie. Jaap Robben vertelt dit verhaal in een sobere lucide stijl waarachter de spanning ten top stijgt. […]

Gekoppeld