Auteurs

Niccolò Ammaniti

Niccolò Ammaniti (1966) is een van de grote sterren van de hedendaagse Italiaanse literatuur. Zijn werk is vertaald in zevenendertig landen.

Niccolò’s eerste boek Branchie verscheen in 1994 in Italië. In 1996 verscheen Fango, een verhalenbundel die in Nederland verscheen onder de titel Het laatste oudejaar van de mensheid. Een jaar later, in 1997, werd het hoorspel Anche il sole fa schifo (Ook de zon staat tegen) uitgezonden op Radio Rai.

Ammaniti’s bestseller Io non ho paura (Ik ben niet bang) verschijnt in 1999 en bezorgt hem in 2001 de prestigieuze Premio Viareggio en ging alleen al in Italië een miljoen keer over de toonbank. De verfilming door Gabriele Salvatores, met een script geschreven door Niccolò zelf en Francesca Marciano, levert zelfs een Oscar op voor beste buitenlandse film.

In oktober 2009 verscheen in Italië zijn nieuwe roman Laat het feest beginnen!, die in februari 2010 in Nederland is verschenen. De roman bestormde na verschijning in Italië direct de bestsellerlijsten en veroverde de nummer-1-positie, vóór Dan Brown