Waargebeurd Truth And Dare November 2007

Ik was twaalf en fietste naar school

Citaat

Alles wordt heel realistisch beschreven, zowel tijdens haar gevangenschap als daarna. Wij horen in het nieuws dat de meisjes bevrijd zijn en dat is dat, maar voor de slachtoffers begint het dan pas...

Sabine Dardenne is twaalf jaar oud als ze door Marc Dutroux en zijn handlanger van haar fiets wordt gesleurd, in een busje wordt gedrogeerd en naar een onbekend huis wordt gebracht. Na een paar dagen wordt Sabine naar een kelder overgebracht, waar ze in de tijd die volgt steeds weer wordt lastig gevallen door Dutroux. Aan het eind van haar gevangenschap krijgt ze gezelschap van Laetitia Delhez. Niet veel later worden de meisjes door de politie bevrijd.

Fragment:
“Ik ben een van de weinigen die het geluk hebben gehad om te ontsnappen aan een dergelijke moordenaar. Het vertellen van dit verhaal is voor mij een noodzaak en als ik al de moed heb om deze hellegang te reconstrueren, dan is het vooral opdat rechters geen pedofielen meer vrijlaten halverwege hun gevangenisstraf wegens ‘goed gedrag’ en zonder enige waarschuwing”.

Ik zag er een beetje tegenop om dit boek te lezen. Iedere dag zien we verontrustende beelden op het journaal en zijn er verschrikkelijke berichten te lezen in de krant, maar een boek van 221 bladzijden is een heel ander verhaal. Gelukkig beschrijft Sabine de verschrikkingen van het seksueel misbruik slechts oppervlakkig. Iedereen kan zich tenslotte wel indenken wat een verschrikking dit moet zijn geweest. Wat een moed van dit meisje om er een boek over te schrijven. 

Sabine oogt in het verhaal ontzettend sterk, mede door hoe ze omgaat met haar gevangenschap. Ze blijft moedig en vol levenslust. Sabine beschrijft ook dat haar relatie met haar moeder niet ideaal was. Juist in zulke boeken verwacht je niet dat ook dergelijke zaken aan bod komen. Alles wordt heel realistisch beschreven, zowel tijdens haar gevangenschap als daarna. Wij horen in het nieuws dat de meisjes bevrijd zijn en dat is dat, maar voor de slachtoffers begint het dan pas… De verwerking van dit verschrikkelijke trauma, weer naar school gaan, de reactie van de familie… Al deze vragen spoken in haar hoofd. 

Sabine neemt de lezer mee in haar verhaal, de tachtig dagen dat zij opgesloten zat in de kelder van Dutroux en niet minder belangrijk, de periode daarna. Ook de rechtszaak en Sabine haar verdere ontwikkeling van tiener tot volwassen vrouw komen aan bod. Een boek waarbij je je ogen niet kunt sluiten voor al het leed in de wereld.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuut
Verschenen
Pagina

221

ISBN

9789049999711

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.