Literatuur & Romans Prometheus Mei 2011

Vita

Citaat

Bam! Die komt binnen zeg. En dat terwijl het verhaal nog wel zo liefjes en kalm begint.

Terwijl Hylke Moorman worstelt met zijn zoveelste complexe relatie, wordt hij verliefd op een vreemd klein meisje: Vita. Nadat ze lang om elkaar heen gedraaid hebben, belandt hij met haar in bed. Als een week later ook de eerste kus plaatsvindt, is hun liefde bezegeld. Hylke is met Vita voor het eerst echt gelukkig. Totdat hij merkt dat Vita depressief is en niet naar het leven, maar naar de dood verlangt.

Vita is een van de beste boeken die ik de afgelopen jaren gelezen heb. Bam! Die komt binnen zeg. En dat terwijl het verhaal nog wel zo liefjes en kalm begint. De twee hoofdpersonages draaien weken om elkaar heen. Als ze dan eindelijk voor het eerst met elkaar in bed belandden, wordt er nog niet gezoend. Vanaf dat moment gaat er wel een belletje rinkelen bij de lezer en ga je met andere ogen naar Vita kijken. Ze blijft het onbereikbare meisje die niet veel anderen dichtbij laat komen. Langzaamaan worden steeds meer lagen van haar afgepeld.

De hoofdpersonen raken je tot diep in je ziel. Subliem op papier gezet, ingetogen maar treffend. Ondanks dat de lezer, na het lezen van de achterflap, al weet hoe het verhaal gaat aflopen, treft het je alsnog als een mokerslag. Hoezeer je ook afstand probeert te bewaren van Vita, laat haar toe en je zult van haar gaan houden. Dit tragische liefdesverhaal zal geen enkele lezer onberoerd laten.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuutLeestip
Uitgever
Verschenen
Pagina

237

ISBN

9789044617801

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.