Literatuur & Romans De Bezige Bij Oktober 2014

Dit zijn de namen

Citaat

Dit zijn de namen is voor mij een intrigerend verhaal geweest, maar heeft me niet weten te pakken.

Pontus Beg is commissaris van de politie en laat een groep verwilderde vluchtelingen oppakken. Hun komst veroorzaakt onrust en angst in de grensstad op de steppe. In de bagage van de vreemdelingen vindt Beg het bewijs van een misdrijf. De geschiedenis van de helse tocht tot aan de stad herbergt het geheim van de vluchtelingen.

Tommy Wieringa is een van mijn favoriete Nederlandse auteurs. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen toen ik aan dit boek begon. Mede doordat Wieringa meerdere prijzen won voor het boek. Toch heeft Wieringa mijn hoge verwachtingen maar ten dele waar weten te maken.

Uitgangspunt van het verhaal is erg interessant. Hoe vaak lees je niet in de krant over vluchtelingen die de oversteek wagen? Vaak is men de volgende dag het nieuwsbericht alweer vergeten. Interessant dat Wieringa juist stilstaat bij deze groep mensen. In Dit zijn de namen volgen we een groep vluchtelingen die een tocht maakt door de steppe. Al snel komt de lezer erachter dat deze groep elkaar voorheen niet kende. Uiteraard zorgt dit voor de nodige spanningen in de groep. Zulke spanningen zelfs, dat er al snel een misdrijf wordt gepleegd. Zal de groep verraden wie verantwoordelijk is? Of houden zij elkaar de hand boven het hoofd?

In de tweede verhaallijnen komen we meer te weten over het leven van Pontus Beg. Hij is de politiecommissaris die de groep vluchtelingen uiteindelijk oppakt. Maar ook prive blijkt hij het nodige te verstouwen te hebben. Hij vermoedt afstammeling te zijn van de joden, iets wat zijn voorheen veilige wereld totaal op zijn kop zet. Een zochtocht naar zijn verleden, achtergrond en ware ik volgen. Persoonlijk vind ik deze zoektocht minder interessant. Dit zorgt er meteen voor dat ik het boek makkelijk weg kan leggen en ik merk dat ik het lastig vind het weer op te pakken.

De tocht door de steppe en de ontberingen die de vluchtelingen meemaken maken het verhaal voor mij interessant. Het is onmenselijk wat deze groep moet doorstaan. Iedereen gaat voor eigen gewin, red je het niet dan is dat jammer en word je zonder pardon achter gelaten.

De opzichzelfstaande verhaallijnen komen later in het boek samen. Dit is wanneer Beg de groep vluchtelingen arresteert en in de cel zet en het misdrijf moet zien op te lossen. Dan komen ook de overeenkomsten tussen Beg en de groep naar voren. Dit is op intrigerende wijze op papier gezet door Wieringa. Op de schrijfstijl van Wieringa is dan ook werkelijk niets aan te merken.

Dit zijn de namen is voor mij een intrigerend verhaal geweest, maar heeft me niet weten te pakken. Desalniettemin kijk ik zeker uit naar een volgend boek van Wieringa.

Dit boek telt mee voor de leesuitdaging Ik lees Nederlands 2015. 

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Verschenen
Pagina

9789023489917

ISBN

304

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.