Auteurs

Lulu Wang

Lulu Wang werd op 22 december 1960 geboren in Beijing, China. Al op haar elfde debuteerde ze met een cabaretstuk en werd zo aangespoord tot schrijven.

Vanaf haar twaalfde schrijft ze liefdesromans, maar niemand mocht deze lezen. Op haar zestiende begon ze met het schrijven van lange gedichten, maar had hier het geduld niet voor. Toen ze achttien jaar was, in 1979, slaagde ze voor het staatstoelatingsexamen voor het Hoger Onderwijs en ze ging studeren aan de Universiteit van Peking. Ze studeerde aan de faculteit Engelse Taal, Linguïstiek en Letterkunde. Ze besloot het schrijven op te geven om geleerde te worden.

Op haar drieëntwintigste werd het boek China’s Millions van Anna Louise Strong gepubliceerd. Wang hielp mee met het vertalen en redigeren van het boek. Een jaar later werd haar eigen verlangen om te schrijven weer aangewakkerd en haar eerste prozawerk, Ogen, kwam uit. Lulu kreeg direct een literaire prijs voor haar eerste werk.

In 1986 verhuisde Lulu naar Nederland en begon als docent op de opleiding tolk/vertaler aan de Hogeschool van Maastricht. Haar contract werd verlengd onder voorwaarde dat ze Nederlands zou leren.

In 1988 schreef ze een kort verhaal dat ze naar een journalist van het NRC stuurde. Hij vroeg haar om vijf columns van haar hand, maar deze werden niet geplaatst omdat ze niet journalistiek genoeg zouden zijn. Hierop schreef ze de verhalenbundel Een Chinese leest de bijbel. Ook nu was er geen belangstelling van uitgevers en dus begon ze aan het schrijven van een roman, wat haar uiteindelijk zeven jaar kostte. In 1997 werd het boek uitgegeven onder de naam Het lelietheater. Haar debuut werd een grote bestseller en ze won er het Gouden Ezelsoor en de Premio Nonino mee. Daarna volgden de boeken elkaar in rap tempo op.

Lulu Wang woont en werkt in Den Haag.