Waargebeurd Uitgeverij Ten Have April 2016

Zijspoor

Citaat

Mooi opgebouwd verhaal waarin Josha hoopt dat ze herkenning en troost kan bieden aan anderen die in een soortgelijke situatie zitten of hebben gezeten.

In Zijspoor vertelt Zwaan over haar zoon die op 25 maart 2011 wordt opgenomen in het ziekenhuis. Er is iets mis met zijn longen en nieren. Maandenlang zweeft hij tussen leven en dood, maar wanneer hij een donornier van zijn vader krijgt krabbelt hij langzaam weer op. Ruim anderhalf jaar houdt Josha Zwaan een dagboek bij.

In 1 ruk uitgelezen! Met verschillende gevoelens en emoties…
Zo knap dat Josha haar intense gevoelens kan verwoorden en dit komt binnen bij mij! Kwetsbaar, ze beschrijft haar angsten en haar diepliggende gedachten tijdens deze periode, die het risico met zich meebrengt dat mensen hier een mening of oordeel over hebben. Hoop, die is gebleven, hoe ver die soms ook leek te zijn. Sterk zijn, hiermee bedoel ik dat je als moeder niet meer weet wat je moet doen,waar je met je gevoelens heen kan. Teruggeworpen op jezelf en dit gegeven aan anderen toe kan geven.
Liefde , de kracht van hun liefde voor elkaar en het respect voor elkaar om te rouwen, ieder op hun eigen manier.
Positief, blijven kijken wat er nog mogelijk is… ondanks het verdriet, de rouw over hetgeen wat je niet meer kunt.
Onmacht, over je eigen gevoelens en het leven van je zoon waar je geen controle over hebt.

Josha schrijft over haar zoon Jim die wordt geconfronteerd met een ziekte die zijn weerslag heeft op zijn nieren en longen.
Maandenlang leven ze tussen hoop en vrees. Tussen leven en dood van Jim. Tijdens deze zware periode houdt Josha een dagboek bij waarvan ze fragmenten beschrijft. Maar ook terugkijkt op deze periode.
Mooi opgebouwd verhaal waarin Josha hoopt dat ze herkenning en troost kan bieden aan anderen die in een soortgelijke situatie zitten of hebben gezeten. Dit is zeker gelukt.
Ik denk ook dat dit verhaal anderen kan helpen om te begrijpen hoe dit is voor ouders zoals Josha zodat zij hen tot steun kunnen zijn. Dit blijkt helaas nog vaak lastig. De kaft en titel zijn beeldend voor het verhaal.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesLeestip
Pagina

190

ISBN

9789025905095

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld