Literatuur & Romans Ambo | Anthos Maart 2016

Wat doen we met moeder

Citaat

Dit onderwerp is ontzettend actueel. Er zijn ook verschillende manieren om dit ethische dilemma te bekijken. En Van der Brug laat dit goed weergeven in Wat doen we met moeder.

De dokters zijn bezeten van het idee dat ik moet blijven leven. Als ik dood wil, zal ik het zelf moeten uitzoeken.’

Mevrouw Van Hemert-Van Tetrode kijkt terug op een goedleven. Ze woont in een mooi huis in Berkheij en bezit een boerderijtje in Italië. Door een hartinfarct verandert ze plots in een hulpbehoevende patiënt en er ontstaat onenigheid rond haar ziekbed. Dochter Dorien heeft spijt dat zij de nietreanimerenwens van haar moeder niet heeft gerespecteerd.Oudste dochter Fiona eist dat de artsen alles doen om haar moeders leven te redden en zoon Alex, in Colombia, maakt zijn eigen opportunistische afweging. Als moeder naar een verpleeghuis moet, kondigt zij aan dat ze dan liever doodgaat. De kinderen komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Mag moeder sterven?

Dit onderwerp is ontzettend actueel. Er zijn ook verschillende manieren om dit ethische dilemma te bekijken. En Van der Brug laat dit goed weergeven in Wat doen we met moeder. We volgen de drie kinderen van mevrouw Van Hemert. De kinderen zijn echter totaal verschillend. Dorien leeft echt mee met haar moeder en respecteert haar wens, Fiona ziet het leven als een geschenk en niet iets dat je zomaar zelf mag stopzetten en zoon Alex ruikt alleen maar de erfenis en is heel druk met zichzelf bezig. Geen van de laatste twee personages wekken sympathie op alleen Dorien eigenlijk, wat jammer is. Want als de andere kinderen aan bod komen ergerde ik me groen en geel. Wat eigenlijk ook weer knap is van van der Brug omdat je het zo van verschillende kanten bekijkt. Mevrouw van der Hemert komt ook aan bod, zij het kort en erg negatief over Dorien, de enige van haar drie kinderen die eigenlijk voor haar klaarstaat, schrijnend om te lezen.

Kortom een roman die wegleest als een trein wel af en toe wat kort door de bocht en soms ietwat onrealistisch. Grappig is dat het verhaal zich afspeelt tussen de rijken van het land en dat je met goede contacten toch wel erg ver kan komen. Het plot laat zich raden maar doet geen afbreuk aan het verhaal.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Verschenen
Pagina

352

ISBN

9789026333569

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.