Literatuur & Romans De Geus Augustus 2010

Wat de dag verschuldigd is aan de nacht

Citaat

Dit boek is geen pageturner, je moet er even de tijd voor nemen. Maar het is zeker de moeite waard om te lezen.

In het boek Wat de dag verschuldigd is aan de nacht wordt het levensverhaal vertelt van de Arabische Younes, die in het Algerije woont dat dan nog onder Frans bewind is. 
Als jongetje belandt hij met zijn familie in extreme armoede, waar zijn vader hen, ondanks zijn harde werk, niet meer uit kan halen. De armoede die Khadra beschrijft is schrijnend en verklaart ook deels het verloop van de geschiedenis van het land. 

Younes wordt geadopteerd door zijn Arabische oom en Franse tante. Door hen krijgt hij een westerse opvoeding en wordt hij ook opgenomen in westerse kringen. Hij ziet dat veel Arabieren slecht worden behandeld, maar het staat ver van hem af. Hij heeft een gelukkige jeugd na de verhuizing naar een andere stad. Als hij en zijn vrienden volwassen worden en er vrouwen in het spel komen, worden de vriendschappen op de proef gesteld. Aan het eind van het boek kijkt Younes als oude man terug op zijn leven, samen met zijn oude vrienden die Algerije moesten verlaten. 

In het boek wordt de geschiedenis van Algerije beschreven, die voor veel mensen helemaal niet of beperkt bekend is. Het is heel interessant om te lezen hoe bepaalde gebeurtenissen, zoals de bevrijdingsoorlog zijn ontstaan. Zeker ook doordat het verhaal in dit boek persoonlijk wordt gemaakt door de personages. Ook zie je als lezer dat het hedendaagse Algerije vroeger heel anders was. Het huwelijk van oom en tante lijkt model te staan voor een ideale samenleving; twee geloven die vredig samen wonen. 

Dit boek is geen pageturner, je moet er even de tijd voor nemen. Maar het is zeker de moeite waard om te lezen.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

414

ISBN

9789044515046

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.