Literatuur & Romans Luitingh Sijthoff November 2012

Waar is Bernadette?

Citaat

Het verhaal stevent langzaam maar zeker af op een geweldige climax. De reden van verdwijning is gecompliceerd, onverwachts, hilarisch beschreven en ontroerend.

Wie is Bernadette? Voor haar man Elgie Branch, topman bij Microsoft, is ze zijn geestige, getalenteerde, wispelturige en getroebleerde vrouw. Voor designexperts is ze een revolutionair architect. Voor de moeders van school is ze een regelrecht gevaar. Voor de vijftienjarige Bee is ze de beste vriendin, en gewoon mam. Maar dan verdwijnt Bernadette. Bee zet alles op alles om haar moeder terug te vinden.

Dit boek heb ik in één ruk uitgelezen. Niet omdat het simpel, voorspelbaar of anderzijds vervelend genoeg was om er vlot doorheen te gaan, maar omdat ik het boek niet weg kon leggen. Het verhaal wordt vertelt aan de hand van mails, boodschappenbriefjes, brieven aan instanties en psychologen, mailwisselingen tussen Bernadette en haar Indiase assistente, de schoonmoeders onderling en Elgie en zijn collega’s.

In het begin is dit even wennen, want karakters worden niet ingeleid maar gewoon opgevoerd. Maar al gauw weet je als lezer niet anders en langzamerhand krijg je alle informatie die je nodig hebt. Het verhaal wordt in verschillende delen opgevoerd, met elk leuke titels als ‘Mam tegen de muskieten’ (waarmee de andere schoolmoeders worden bedoeld). Het is deze humor die door elke regel, elke alinea heen sijpelt. Soms bedoeld, in de vorm van bizarre gebeurtenissen, soms onbedoeld in de gêne van een scène.

Waar is Bernadette? is een verrassende, dolkomische en briljant opgebouwde roman. Ik heb meerdere malen hardop gelachen, en erg meegeleefd met de personages. Het verhaal stevent langzaam maar zeker af op een geweldige climax. De reden van verdwijning is gecompliceerd, onverwachts, hilarisch beschreven en ontroerend. Ik baalde echt toen ik dit boek uit had. Maria Semple heeft één van de leukste boeken van 2012 geschreven!

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Pagina

304

ISBN

9789021806181

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.