Literatuur & Romans A.W. Bruna September 2012

Vriendschapsbrood

Citaat

Door de verschillende oogpunten waaruit het verhaal verteld wordt krijg je een goed kijkje in de levens van de verschillende hoofd- en bijpersonen en sluit je ze in je hart.

Julia Evarts worstelt met een groot verdriet dat als een schaduw over haar familie hangt. Ze onderneemt bijna niets meer. Tot ze op een dag een pakketje met deeg en een recept voor vriendschapsbrood op haar stoep vindt. Haar dochtertje Gracie voorkomt nog net dat ze het weggooit. Het vriendschapsbrood blijkt de ideale manier om weer nieuwe contacten op te doen, zoals de weduwe Madeline die net een theesalon geopend heeft.
Daar ontmoet Julia Hannah, met wie ze ook bevriend raakt. Binnen de kortste keren wordt de theesalon een ontmoetingsplek voor het uitwisselen van recepten, tips en verhalen. Julia begint door de vriendschap in te zien dat ze hoognodig de confrontatie aan moet gaan met haar verdriet en dat ze haar zus niet langer de schuld mag geven van wat er gebeurd is. Maar kan ze dat?

“Vriendschapsbroodstartdeeg wordt van vrienden tot vrienden en van buren tot weer anderen doorgegeven, meestal in een diepvrieszakje of aardewerken schaaltje. Het is een soort zuurdesemdeeg, dat betekent dat je door er telkens wat aan toe te voegen, er een eigen beslag naar keuze van kunt maken.”

Op een dag vinden Julia Evarts en haar vijfjarige dochtertje Gracie een schoteltje met vriendschapsbrood, een zakje met startdeeg en een instructiebriefje op de veranda van hun huis in Avalon, met de boodschap erbij: “Geniet ervan”. Ze hebben geen idee waar het vandaan komt en eigenlijk wil Julia het weggooien, maar Gracie weet het te voorkomen. Zij wil graag voor papa Mark het brood, wat meer op cake lijkt, bakken.

Mark en Julia hebben sinds vijf jaar geleden hun tienjarige zoon Josh overleed geen echt huwelijk meer, Julia heeft zich helemaal in zichzelf teruggetrokken. Ze heeft ook het contact met haar ouders en met haar zusje Livvy verbroken, die op hem paste toen Josh overleed. Julia heeft Livvy zijn dood altijd kwalijk genomen.

Na tien dagen kneden en wat ingrediënten toevoegen is het startdeeg klaar om gebakken te worden. Het is de bedoeling dat je het in vier porties verdeeld, één portie bakt en de andere porties weggeeft, die dienen dan opnieuw als startdeeg. Een soort kettingbriefeffect. Julia komt bij toeval in Madelines Theehuis en raakt daar aan de praat met Hannah, een celliste met huwelijksproblemen die sinds kort in Avalon woont, en met Madeline de al wat oudere eigenaresse van de nog niet zo goed lopende theesalon. Ze geeft hen een zakje vriendschapsbroodstartdeeg. Dit is het begin van een vriendschap tussen de drie dames én het begin van grote veranderingen in hun levens…

Vriendschapsbrood is een heerlijk warm verhaal over drie heel verschillende hoofdpersonen met ieder hun eigen strubbelingen in het leven, wiens levens door een zakje deeg met elkaar verbonden raken. Het brood lijkt wel magisch, als het vriendschapsbrood zich als een “epidemie”, zoals een negatieve journaliste het noemt, verspreidt door het slaperige stadje Avalon gebeuren er heel veel mooie dingen. Het verhaal is niet alleen maar luchtig, er zit ook een serieuze kant aan; het enorme verdriet van Julia en Mark, de strubbelingen van Hannah, de fouten in haar verleden waar Madeline mee probeert te leven, ze zorgen absoluut voor een brok in de keel. Maar het verhaal is nergens dramatisch of zwaar, het feel-good gevoel blijft overheersen. Door de verschillende oogpunten waaruit het verhaal verteld wordt krijg je een goed kijkje in de levens van de verschillende hoofd- en bijpersonen en sluit je ze in je hart. Er zijn best veel verhaallijnen, maar die brengen geen verwarring, ze lopen op een prettige manier in elkaar over.
Als je na of tijdens het lezen trek hebt gekregen staan er achterin het boek een aantal vriendschapsbrood recepten.

Hou je van een verhaal met een lach, een traan, veel warmte en vriendschap, dan is Vriendschapsbrood zeker een aanrader.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

320

ISBN

9789022998984

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld