Thriller & Spanning Ambo | Anthos April 2014

Vreemden in de nacht

In een afgelegen woonhuis is een jong echtpaar op brute wijze van het leven beroofd. Veertig jaar later neemt Cassandra Wolf haar intrek in het huis. Ze wil een nieuwe start maken en een praktijk aan huis beginnen, maar haar plannen komen al snel op een zijspoor te staan vanwege angstaanjagende gebeurtenissen.

Judith Visser ken ik vooral uit het begin van haar carrière. Ooit begon ik met het lezen van haar debuut Tegengif, gevolgd door Tinseltown. Om onverklaarbare redenen heb ik daarna nooit meer een thriller van haar gelezen. Benieuwd begon ik dan ook aan haar meest recente, Vreemden in de nacht. Visser heeft mij hiermee oprecht weten te verbazen, wat een sprongen heeft die vrouw gemaakt in slechts enkele jaren tijd.

In Vreemden in de nacht wisselen we continu van heden naar verleden. We volgen Olga in 1973. Olga is een wat onzekere jongedame die in een kapsalon werkt en valt voor de charmes van een foute man.

In 2013 volgen we Cassandra. Ze heeft het net uitgemaakt met haar vriend en besluit in een buitengebied haar intrek te nemen in een groot huis. Haar doel is om snel haar eigen praktijk te openen. Al snel hoort ze iedere nacht een ijselijke gil, elke nacht op exact hetzelfde tijdstip. Dit doet haar besluiten om op onderzoek uit te gaan. Uiteraard is er een link naar het leven van Olga in 1973 en ook het huis heeft hiermee te maken…

Knap van Visser dat ze de sfeer van de jaren zeventig goed heeft weten te vangen in het verhaal van Olga. Hoe men onderling met elkaar omging, wat je wel en niet kon zeggen, de druk van je ouders om snel te trouwen… Visser weet een bijna Mad Men achtige sfeer te creëren die mij erg aanspreekt.

De korte hoofstukken en wisselingen van jaar maken het verhaal zeer interessant om te lezen. Je blijft zo op het puntje van je stoel zitten. De gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op. Toch weet Visser je in het ongewisse te laten tot het eind. In het plot weet zij alle losse eindjes aan elkaar te knopen, en meer. Net als je denkt volledig te weten hoe het zit, voegt ze toch weer een extra twist toe. Na dichtslaan van het boek moest ik dan ook nog eens rustig alles langslopen. Had ze dan echt niets over het hoofd gezien?

Conclusie: Nee, helemaal niets. Alles klopt en alles komt samen. De personages zijn goed uitgewerkt, de omgevingen spreken tot de verbeelding en ze weet de lezer tot het eind toe in het ongewisse te laten.

Een zeer puike prestatie van Visser.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesLeestip
Verschenen
Pagina

302

ISBN

9789041423740

1 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.