Literatuur & Romans Mouria Oktober 2007

Voor ik doodga

Citaat

Het einde is zo mooi beschreven dat je geen droge ogen houdt. Mede doordat er ook aandacht wordt besteedt aan de familie en vrienden van Tessa voor wie het ook niet makkelijk is.

Iedereen gaat dood. Dat weten we allemaal. Met nog maar een paar maanden te leven weet de zestienjarige Tessa dit beter dan de meeste mensen. Ze heeft een lijstje gemaakt met tien dingen die ze nog wil doen voor ze doodgaat. Nummer 1 is seks. Ze wil ook nog drugs gebruiken en autorijden. Maar het is niet altijd eenvoudig om te krijgen wat je wilt. En krijgen wat je wilt is niet altijd krijgen wat je nodig hebt. En soms worden dingen belangrijk waarvan je het nooit had verwacht.

Tessa krijgt op 12 jarige leeftijd te horen dat ze acute leukemie heeft. In dit verhaal leven we mee met haar als ze zestien is en net te horen heeft gekregen van de dokter dat ze nooit zeventien zal worden. In een klap wordt het leven van Tessa omgegooid en zal nooit meer hetzelfde worden. Gaandeweg kom je meer te weten over het leven van Tessa. Ze heeft het niet makkelijk gehad in haar jeugd, haar ouders zijn gescheiden en ze woont bij haar vader, wat op zich al opmerkelijk is.

Het slecht nieuws gesprek dat ze heeft met haar arts en haar vader is verschrikkelijk mooi en eerlijk beschreven. Iedereen die ooit zo’n gesprek heeft meegemaakt met een dierbare weet precies hoe het voelt. Tessa heeft het gevoel dat het over iemand anders gaat en niet over haar. Ze vindt het zieliger voor haar vader dan voor haarzelf, haar vader is helemaal overstuur.

Downham neemt je mee in de verschillende fasen waar Tessa zich in bevindt. Alle gevoelens komen aan bod: boos, verdrietig, bang en oneerlijk. Tessa ondergaat nog verschillende onderzoeken die naar en pijnlijk voor haar zijn, ze gaat nadenken wat het voor zin nog heeft en kiest voor haarzelf. Het einde is zo mooi beschreven dat je geen droge ogen houdt. Mede doordat er ook aandacht wordt besteedt aan de familie en vrienden van Tessa voor wie het ook niet makkelijk is.

Dit is echt een fantastisch mooi en hartverscheurend verhaal. Downham heeft een fantastisch debuut neergezet. En nu wachten op het volgende boek!

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuut
Uitgever
Verschenen
Pagina

303

ISBN

9789045800240

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.