Literatuur & Romans VBK Media September 2014

Vier plus een

Citaat

Moyes beschikt wel degelijk over een prettige schrijfstijl en sommige zaken die het gezin meemaakt zijn gewoon erg herkenbaar en daardoor realistisch.

Jess is een alleenstaande moeder van twee kinderen. Haar dochtertje Tanzie is briljant in wiskunde, haar stiefzoon Nicky wordt genadeloos gepest. Hoezeer Jess ook probeert de eindjes aan elkaar te knopen, het lukt elke keer net niet. Als Tanzie mee mag doen aan een wiskundewedstrijd in Schotland met een flinke prijzenpot, grijpt Jess de mogelijkheid om haar daarmee naar een betere school te sturen met beide handen aan. Maar als hun auto het begeeft, lijkt ook die kans verkeken. Tot Ed langsrijdt, en stopt, en hun een lift aanbiedt.

Vier plus een was het eerste boek dat ik las van Jojo Moyes. Na alle jubelverhalen over haar boeken, was ik wel benieuwd en besloot er zelf een te gaan lezen. Lukraak koos ik voor Vier plus een.

Wat ik eigenlijk niet wist is dat Moyes echte feelgood boeken schrijft die voor mij wel in de categorie chicklit vallen. Een genre waar ik eigenlijk niet zo van hou, al kan ik op zijn tijd een dergelijk boek wel waarderen. Toch weet je na het lezen van de achterflap al direct hoe het verhaal zal eindigen. Vraag is alleen hoe de reis er naartoe verloopt.

Dit boek deed me denken aan de boeken van Jill Mansell. Leuk, maar simpel vermaak. Een alleenstaande moeder die moet knokken om de eindjes aan elkaar te knopen en valt voor een nieuwe man in haar leven, maar dat eigenlijk niet wil en in ontkenning is. Tot er niet meer aan valt te ontsnappen.
Toch blijft het verhaal wel boeien en dat is knap. Zeker aangezien het merendeel van het verhaal zich afspeelt terwijl de hoofdpersonen, inclusief hond, in de auto zitten. Deze hond zorgt ook meteen voor de nodige grappige en herkenbare momenten. Denk aan een hijgende hond waardoor de hele auto beslaat.

Moyes heeft ervoor gekozen om Jess in een probleemwijk te laten wonen. De invloed die de buurt op het gezin heeft, heeft ze treffend beschreven. Desondanks is Vier plus een wel een echt feelgood verhaal.

Vier plus een vond ik een vermakelijk maar niet heel bijzonder boek. Door alle lyrische verhalen over haar ben ik wel van plan zeker nog een boek van haar hand te lezen. Ze beschikt wel degelijk over een prettige schrijfstijl en sommige zaken die het gezin meemaakt zijn gewoon erg herkenbaar en daardoor realistisch. Dit maakt dat het verhaal gelukkig wel geloofwaardig blijft.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

398

ISBN

9789026138577

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld