Waargebeurd Sirene Mei 2008

Verkocht

Citaat

Het verhaal van Oxana is schokkend en ze windt er ook geen doekjes omheen. Wat zij allemaal heeft meegemaakt wens je je ergste vijand nog niet toe. Het niets verhullende rauwe taalgebruik zorgt ervoor dat je zwaar onder de indruk raakt van het verhaal.

Oxana heeft een rotleven achter de rug en dat is nogal zacht uitgedrukt. Zij is namelijk het slachtoffer geworden van vrouwenhandel. In haar boek Verkocht doet ze verslag van al haar verschrikkelijke belevenissen. Het is een verhaal geworden die je mond doet openvallen van ongeloof. Hoeveel kan een mens allemaal doorstaan in een leven?

De Oekraïense Oxana groeit op in een liefdeloos gezin waar veel ruzie wordt gemaakt. Als ze op haar vijftiende verliefd wordt op Sergey ziet zij hierin haar uitweg. Een zwangerschap versnelt het hele proces en Sergey en Oxana besluiten te trouwen. Vanwege het continu tekort aan geldgebrek wonen ze in bouwvallige huisjes en zoekt Oxana in vuilnisbakken naar eten. Ook blijkt Sergey achteraf niet de man te zijn waarop ze had gehoopt. Hij is gewelddadig, is niet in staat om een baan te bemachtigen en zit in het criminele circuit.  De jaren verstrijken en Oxana wordt steeds ongelukkiger. Ze heeft inmiddels nog twee andere kinderen gekregen, waarvan één gehandicapt blijkt te zijn. Het gaat steeds slechter tussen Sergey en Oxana, totdat  ze op haar twintigste met haar kinderen op straat belandt, terwijl Sergey in de cel zit. Ze komt weer bij haar vader te wonen, heeft geen geld, geen werk en kan bovendien de zorg van haar gehandicapte zoon niet meer aan. Hij wordt opgenomen in een instelling, waar Oxana  enorm verdrietig om is.

Om uit de vicieuze cirkel van tegenspoed te komen zoekt ze haar heil in het buitenland en belandt met een lege bankrekening in Turkije. Eventjes vindt ze hier een leuke baan, maar dan wordt ze buiten haar medeweten om verkocht aan een vrouwenhandelaar. Vanaf dat moment bestaat haar leven uit gedwongen seks, gevangenschap, geweld en veel heimwee naar haar kinderen. Ze wordt steeds weer verkocht worden aan een andere harteloze en gewelddadige pooier. Ze durft niet te ontsnappen, omdat ze bang is dat haar pooier haar kinderen iets zal aandoen. Ze heeft geen paspoort, spreekt geen Engels en is ervan overtuigd dat ze de gevangenis zal ingaan als de politie haar vindt.

Het verhaal van Oxana is schokkend en ze windt er ook geen doekjes omheen. Wat zij allemaal heeft meegemaakt wens je je ergste vijand nog niet toe. Het niets verhullende rauwe taalgebruik zorgt ervoor dat je zwaar onder de indruk raakt van het verhaal. Als je denkt dat het niet erger kan worden, dan wordt het weer net een stukje erger. Hierdoor voel je je als lezer boos en tegelijkertijd machteloos. Hoe kunnen mensen haar zo mensonwaardig behandelen? Omdat er in dit boek twee jaar verstrijken, worden al haar vreselijke ervaringen gecomprimeerd verteld. Hierdoor stemt dit dramatische verhaal je namelijk erg wanhopig, want er komt gewoon geen einde aan haar ellende. Gelukkig geeft Oxana, ondanks haar uitzichtloze bestaan en vele huilbuien, de moed niet op en is vastbesloten om haar kinderen ooit weer in haar armen te kunnen sluiten. Een leerzaam boek dat je toch eigenlijk gelezen moet hebben om de verschrikkelijke wereld achter vrouwenhandel te ontdekken.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

255

ISBN

9789058314611

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.