Thriller & Spanning The House of Books Mei 2007

Vergelding

Citaat

Vergelding is een ietwat ingewikkeld verhaal, dat een beeld weergeeft van een wereld die wij ons allen maar moeilijk voor kunnen stellen. Hard en zonder mededogen.

De kranten brengen de aanval op het hart van het Britse parlement met schreeuwende koppen. Terwijl de hulpdiensten de gewonden en stervenden helpen, is er slechts één vraag: wie heeft deze verschrikkelijke daad op zijn geweten? Ondertussen leven in Spanje de zeventienjarige Danny en zijn grootvader, de voormalige explosieven-expert van de SAS, Fergus Watts, undercover. Ze beseffen dat de kleinste blunder hun verblijfplaats kan verraden aan de meedogenloze moordenaars die hen op het spoor zijn.

Al snel zijn Danny en Fergus weer op de vlucht, terwijl hun vijanden hen op de hielen zitten. Met behulp van whizzkid Elena zijn ze vastbesloten een eind te maken aan de nachtmerrie. Terug in Engeland, terwijl de onverklaarbare golf van geweld escaleert, willen Danny en Fergus nog maar één ding: vergelding.

De auteur van het boek was een kleine tien jaar zelf soldaat bij de SAS en dat is te merken. Hij weet duidelijk waar hij het over heeft. Dat veel kennis over een onderwerp ook in het nadeel kan werken, bewijst Vergelding. McNab heeft zoveel kennis dat het voor de lezer als leek soms moeilijk te begrijpen is. Je moet goed opletten en af en toe een adempauze nemen om alles te snappen en door te laten dringen. Ook wordt er vaak informatie gegeven die voor de lezer overbodig is en beter weg gelaten had kunnen worden om het verhaal begrijpelijker te maken. Voorbeeld hiervan is het tot in detail vertellen hoe je een bom kunt laten ontploffen wanneer de vijand in je val loopt. Het daadwerkelijke in de val lopen is leuk om te lezen, de details van het hoe hadden achterwege mogen blijven.

Jammer is ook dat de personages niet tot leven komen. Zij blijven stuk voor stuk vrij oppervlakkig, al zijn hun gevoelens wel goed te begrijpen. Danny, die naarmate het verhaal vordert steeds meer waardering en respect voor zijn opa krijgt. En opa Fergus die het leven wel best vindt en door zijn ervaringen een stuk harder in het leven staat. Een moord doet hem wel wat, maar een stuk minder dan de onervaren Danny. Door de vluchtigheid van het verhaal, veel gebeurtenissen in een korte tijd, krijgt ook de lezer geen medelijden met de dodelijke slachtoffers. Weer een minder, is het enige wat je denkt, ondanks dat het slachtoffer aan de goede, dan wel verkeerde, kant stond.

Vergelding is een ietwat ingewikkeld verhaal, dat een beeld weergeeft van een wereld die wij ons allen maar moeilijk voor kunnen stellen. Hard en zonder mededogen. Een dodelijk slachtoffer meer of minder maakt niet uit, zolang de waarheid maar niet boven tafel komt en de regering niet zijn ware aard hoeft te laten zien aan de bevolking. Intrigerend om eens over de andere kant van het verhaal na te denken, waar wij in het dagelijks leven zelden tot niet bij stilstaan.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Verschenen
Pagina

288

ISBN

9789044319170

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld