Literatuur & Romans Prometheus Oktober 2014

Vele hemels boven de zevende

Citaat

Ik gun het Op de Beeck op in de toekomst alle grote literatuurprijzen te winnen en kijk reikhalzend uit naar meer boeken van haar hand. Dat ik die blindelings kan aanschaffen staat voor mij buiten kijf.

Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig, en Jos eenenzeventig. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Over onverwacht geluk dat de dingen moeilijk maakt, over geheimen die te groot lijken, over de complexe kunst van het jong zijn, over obstakels die bergen worden, amper te beklimmen, over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan.
In Vele hemels boven de zevende vechten vijf uiteenlopende figuren meer met zichzelf dan met elkaar in dit bestaan dat belachelijk mooi en geweldig lastig is, allemaal tegelijk.

Vele hemels boven de zevende was het debuut van Op de Beeck en dat is moeilijk voor te stellen. Dit boek is zo goed, het staat boordevol met haast poëtische zinnen.

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Deze komen in de plot mooi samen. Dan vallen alle verhoudingen binnen de familie op hun plaats en de context wordt duidelijk. De weg hier naartoe is haast poëtisch beschreven. De auteur weet precies bij welke momenten ze stil moet staan en waar ze details juist achterwege kan laten. De lezer krijgt een realistische inkijk in de familie en al snel blijft dat iedereen met issues dealt. Hou oud of jong we ook zijn, dit thema is universeel.
De plot is schokkend en blijft nog dagen in je hoofd spoken. Het verhaal is heftig maar bevat wel een duidelijke boodschap.

Vele hemels boven de zevende bleek een opmaat te zijn voor de twee boeken die Op de Beeck daarna nog zou schrijven. De veelbelovendheid heeft zij zeker weten in te lossen. Ik vind het prettig dat de Vlaamse schrijfwijze is behouden en dit niet vertaald is naar het Nederlands. Dit maakt het authentiek en houdt het eigen.

Dit boek heeft veel indruk op mij gemaakt. Ik gun het Op de Beeck op in de toekomst alle grote literatuurprijzen te winnen en kijk reikhalzend uit naar meer boeken van haar hand. Dat ik die blindelings kan aanschaffen staat voor mij buiten kijf.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuutLeestip
Uitgever
Verschenen
Pagina

272

ISBN

9789044627695

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.