Literatuur & Romans Ambo | Anthos Juni 2015

Uit het licht

Citaat

Uit het Licht vergt de nodige focus van de lezer, maar de bijzondere uitkomst maakt dit dan ook helemaal goed.

Het is 1989. Lindy Simpson, zich bewust van haar natuurlijke schoonheid, krijgt veel aandacht van verschillende mannen en ze is niet bang om met hen te flirten.

Op een nacht wordt Lindy het slachtoffer van verkrachting. Er zijn veel verdachten en jaren later heeft dit nog steeds een effect op de vier hoofdverdachten. De, toen 14 jarige, ik-persoon vertelt zijn verhaal: vanaf het moment dat hij verliefd werd op Lindy, tot het moment dat dit obsessieve vormen aannam. Samen met de wanhopige pogingen om nader tot haar te komen. Helaas voor deze ik-persoon houdt Lindy afstand, totdat ook de hel losbarst in zijn leven.

Het verhaal wordt verteld vanuit een van de vier verdachten, van wie de naam niet genoemd wordt. Dit maakt het verhaal boeiend maar ook geeft het de lezer een vertekend beeld van de werkelijkheid. Je ziet de werkelijkheid door zijn ogen. Hierdoor leer je hem van binnen en buiten kennen en neemt hij je aan de hand mee in zijn verhaal. Je snapt bijna waarom hij zo geobsedeerd is geraakt door Lindy, want zijn hele leven bestaat uit trauma’s en vervelende gebeurtenissen.

Uit het licht laat je twijfelen en brengt je op het verkeerde been. Het is daarnaast wel een naargeestig boek dat niet bedoeld is om ter ontspanning even luchtig te lezen. De problemen en vreselijke gebeurtenissen kunnen wat veel worden en soms is het allemaal wel iets te gedetailleerd.

Je bevindt je in het hoofd van de verteller en daardoor ben je als het ware de ik-persoon. Je beleeft zijn leven, maar wel door zijn ogen. Daardoor ben je je wel continu bewust van het vertekend beeld dat hij neerzet. De dromen van de verteller en de werkelijkheid lopen in elkaar over, wat is er daadwerkelijk gebeurd?

De schrijfstijl is wat saai. In sommige hoofdstukken wordt er erg veel uitgeweken over de staat Louisiana, wat op het eerste oog niets extra’s aan het boek toevoegt. Daarentegen zijn er goede onverwachte twitsts in Uit het Licht en de ontknoping van het boek verbaast iedere lezer.

Al met al is Uit het Licht een uniek boek met een grimmig randje. Dat het verhaal verteld wordt vanuit de verteller zorgt voor spanning en verwarring doordat je telkens op het verkeerde been wordt gezet. Daarentegen is het onderwerp heftig en het verhaal soms wat te gedetailleerd. Uit het Licht vergt de nodige focus van de lezer, maar de bijzondere uitkomst maakt dit dan ook helemaal goed.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Verschenen
Pagina

316

ISBN

9789041426192

Gekoppeld