Literatuur & Romans De Fontein April 2009

Tranen over Kashmir

Citaat

Dit boek ontroerd en verwondert en is een prachtig verhaal over vriendschap en liefde.

Als het ontzielde lichaam van een Franse toeriste in Pakistan wordt gevonden, geldt de Amerikaanse advocaat Nick Sunder, die enkele maanden als backpacker in Yvettes gezelschap heeft gereisd, onmiddellijk als hoofdverdachte. Opgesloten in een smerige cel in de Pakistaanse stad Peshawar onderwerpt de lokale politie hem aan gruwelijke martelingen om een bekentenis los te krijgen. Nick weet te ontsnappen, waarna hij te voet via het bergachtige grensgebied tussen Pakistan, Afghanistan en India – het zwaarst door oorlog en terrorisme geteisterde gebied ter wereld – naar veiliger grond probeert te komen. Met de hulp van twee lokale bewoners, de smokkelaar-filosoof Ghulam en zijn mysterieuze reisgenoot Fidali, onderneemt Nick de barre tocht naar de vrijheid, onderweg bedreigd door kou, uitputting en hinderlagen van de taliban.

Onderweg groeit er, ondanks hun grote culturele en religieuze verschillen, een band tussen de drie mannen en leert Nick de ware betekenis van vertrouwen en vriendschap.  Uiteindelijk bereiken ze het idyllische bergdorp Gilgamosh in de provincie Kashmir. Daar ontmoet Nick Aisha, een onafhankelijke, beeldschone Indische arts in een lokaal ziekenhuis. Haar leven komt in gevaar als haar jeugdliefde Kazim naar het dorp terugkeert als fanatieke moedjahedien en leider van een gewelddadige groep fundamentalisten. Het vredige Gilgamosh wordt overspoeld door een golf van terroristisch geweld en Nick en Aisha proberen het dorp te beschermen tegen een zinloze vernietiging.

In Tranen over Kashmir wordt je allereerst aan Nick Sunder voorgesteld waarbij hij zich in een levensbedreigende, benarde situatie bevindt. Vervolgens ga je iets terug in de tijd en kom je te weten welke gebeurtenissen hieraan vooraf zijn gegaan en welke personen hij heeft ontmoet in de tijd dat hij backpackend door het Oosten trok. Zijn verleden blijkt essentieel voor toekomstige gebeurtenissen. Het verhaal is opmerkelijk vlot geschreven. Je leeft dan ook gauw mee met de hoofdpersonen. Interessant zijn de verschillen tussen het Oosten en de Westerse wereld, vooral in tradities en leefwijzen, maar ook de overeenkomsten in geloof en vriendschap blijken groot. Ook werpt het een blik op een onverenigbare verstandhouding tussen moslims en niet moslims in het oosten. Hierdoor kom je als lezer meer te weten over de oorsprong van de meningsverschillen tussen de volkeren. Het mooie aan Tranen over Kashmir is dat Mastras ondanks de voortdurende oorlogen waarin de mensen leven er in is geslaagd het ongetwijfeld spectaculaire natuurschoon van het Himalaya Gebergte waardoor Nick, Ghulam en Fidali reizen, tot de verbeelding te brengen.

Dit boek shockeert, ontroerd, en verwondert en is een prachtig verhaal over vriendschap en liefde.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

448

ISBN

9789026125683

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.