Literatuur & Romans Passage Oktober 2007

Tinseltown

Citaat

De ontknoping is werkelijk onverwachts. De ontknoping van de stalker vond ik wat ver gezocht en tegenvallen, maar de ontknoping betreffende Patricia is het lezen meer dan waard.

In Tinseltown, het vervolg op Tegengif, staat de wereld van de schijn centraal en speelt het boek zich af in de hoofdstad van de fantasie: Hollywood. Kim is inmiddels succesvol gedebuteerd als schrijfster. Dit heeft echter ook een keerzijde: zij ontvangt lugubere bedreigingen. Verder heeft ze een geheime hartstochtelijke relatie met een getrouwde man. Als Patricia, een vriendin uit de periode dat zij beiden werkzaam waren als prostituee, haar uitnodigt naar Amerika te komen gaat ze daar graag op in. Bij aankomst in Los Angeles blijkt Patricia echter spoorloos.

Wat volgt is een speurtocht langs de clubs van Hollywood, door een wereld van schijn, namaak, pretenties, van travestieten, would-be actrices, een homoseksuele rockzanger, gossipjournalisten en gestoorde taxichauffeurs. Alles is bedrieglijk, iedereen liegt.

Twijfelde ik bij het debuut van Judith Visser nog of we veel van haar zouden horen in de toekomst, met Tinseltown heeft ze deze twijfels weggenomen. Ze is duidelijk gegroeid als schrijfster en heeft een boek afgeleverd dat erg snel weg leest. Van begin af aan is het boek leuk genoeg om vast te houden tot het eind. In een interview dat Boekreviews met Judith Visser had gaf zij al aan naar Hollywood te gaan om research te doen voor haar tweede boek en dat is te merken. Je kunt duidelijk merken dat Judith Visser veel van de plaatsen die in het boek naar voren komen zelf bezocht heeft. Dit maakt het decor van het verhaal geloofwaardig en echt.

Ook in dit boek staat Kim centraal, die we eerder al leerde kennen in de roman Tegengif. Ditmaal gaat zij vriendin Patricia opzoeken om zo wat afstand te nemen van haar stalker. Ook wil ze rust gezien haar relatie met de getrouwde Manuel. Maar al snel blijkt dat ze voor rust beter in Nederland had kunnen blijven. In Hollywood volgt een zoektocht naar Patricia, die verdwenen blijkt te zijn. Deze zoektocht brengt Kim tussen allerlei celebrities eerste klas en ze gaat zelfs om met de gitarist van een populaire band. Ondertussen probeert ze uit te vogelen hoe het nu precies zit met haar relatie met Manuel. Judith Visser heeft Kim duidelijk meer diepgang weten te geven met dit boek en weet warempel sympathie bij de lezer op te wekken. Nu leert de lezer Kim op persoonlijk vlak goed kennen en ze zou bijna een vriendin van je worden.

Het boek bevat eigenlijk twee verhaallijnen; de stalker en de vermissing van Patricia. Deze twee zaken hebben niets met elkaar te maken, maar zijn wel erg vermakelijk om te lezen. De ontknoping is werkelijk onverwachts. De ontknoping van de stalker vond ik wat ver gezocht en tegenvallen, maar de ontknoping betreffende Patricia is het lezen meer dan waard. Judith Visser weet een doorsnee roman een spannend tintje mee te geven en haar boek zo te onderscheiden van andere boeken.

Grappig aan het boek is dat Judith Visser haar debuut Tegengif vaak terug laat komen en hierdoor feit en fictie met elkaar verwikkeld. Hoofdpersoon Kim is nu de persoon die het boek geschreven heeft, terwijl het in werkelijkheid natuurlijk de auteur zelf is. Dit maakt mij erg benieuwd naar de beweegredenen van Judith Visser om deze keuze te maken. Ze heeft al meermalen aangegeven dat het boek volledig fictie is, maar door het aanhalen van Tegengif in een fictief boek gaat de lezer zich toch afvragen of er nu iets autobiografisch in het verhaal verwerkt zit…

Als je van het debuut van Judith Visser genoten hebt is Tinseltown zeker aan te raden. Voor mensen die haar debuut niet hebben gelezen, gewoon doen. Begin met Tegengif en laat je vervolgens verrassen door het betere Tinseltown.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

211

ISBN

9789054521754

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.