Waargebeurd Maarten Muntinga Maart 2008

Terug naar de jungle

Citaat

Sabine neemt je mee op haar reis en je krijgt het gevoel dat je naast haar loopt tijdens haar reis. Het verhaal is eerlijk, indrukwekkend en soms zelfs spannend.

De Duitse Sabine Kuegler heeft haar kinderjaren doorgebracht in de jungle van West-Papoea. Daarover schreef ze in 2005 het boek Dochter van de jungle waarvan deze publicatie een vervolg is.

Sinds Sabine Kuegler door haar ouders naar een internaat in Zwitserland is gestuurd en de jungle van West-Papoea moest verlaten, heeft ze heimwee, een brandend verlangen naar het paradijs van haar kindertijd. Daarom trekt ze 15 jaar later weer de diepe jungle van West Papoea in. Zo keert Sabine na jaren van afwezigheid weer terug bij de stam waarin ze is opgegroeid, de Fayu. Met veel gevoel en een grote betrokkenheid vertelt ze over haar terugkomst naar deze magische plaats. Ze ontmoet haar vroegere vrienden, maakt ontdekkingstochten door de jungle en herontdekt de traditionele levenswijzen van de ‘inboorlingen’. Tijdens haar verblijf probeert ze erachter te komen waar zij zich het meest in thuis voelt: het jachtige Europa of is haar thuis toch in de jungle bij de Fayu en haar vader? Ze wordt dan ook continu heen en weer geslingerd tussen de verschillende culturen waarin ze leeft.

Naast haar persoonlijke ervaringen schrijft ze ook veel over de politieke problemen van dit eiland. Sinds veertig jaar wordt West-Papoea overheerst en onderdrukt door Indonesië. Het militaire regime gaat mensonterend met de bevolking en met het land om. Het oerwoud wordt gekapt, grondstoffen worden geëxploiteerd, maar de inheemse bevolking deelt hier niet in mee. Wie zich verzet, verdwijnt of wordt op gruwelijke wijze vermoord. Als kind heeft Sabine Kuegler de politieke problemen nooit bewust meegemaakt, maar als 32-jarige vrouw bevindt ze zich er middenin.

Sabine Kuegler zet met Terug naar de jungle een prachtig verhaal neer. Ze neemt je mee op haar reis en je krijgt het gevoel dat je naast haar loopt tijdens haar reis. Het verhaal is eerlijk, indrukwekkend en soms zelfs spannend. Door het verhaal heen illustreren zwart-witfoto’s het verhaal, zodat je een levendig beeld krijgt bij haar verhalen. Ga dus snel de bibliotheek of boekenwinkel en haal dit boek.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Verschenen
Pagina

239

ISBN

9789041762115

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.