Thriller & Spanning De Boekerij November 2008

Stuk

Citaat

Een aanrader voor tieners die zelf pesten. Misschien dat ze dan wel twee keer nadenken voordat ze iemand tot het uiterste drijven.

Elizabeth zit in 4b van het Mercatuscollege in Rotterdam. Ze wordt door een paar klasgenoten op een gruwelijke, maar vrijwel onzichtbare manier gepest. Haar ouders zijn sinds een paar jaar gescheiden en haar moeder heeft zich op haar werk gestort om het verdriet te verdringen. Elizabeth raakt steeds meer geïsoleerd. Het enige positieve van haar klas is de aanwezigheid van Alec. Alec is een rustige, knappe jongen, die ouder en wijzer is dan de andere jongens. Hij heeft verkering met Riley, een uitzonderlijk mooi, blond en ook nog lief meisje. 
Elizabeth stelt zich voor hoe het leven eruit zou zien als ze Riley was. En dan neemt ze een fatale beslissing…

Met Stuk heeft Judith Visser ons een kijkje laten nemen in het leven van tiener Elizabeth. In het begin van het verhaal wordt duidelijk dat haar leven er vroeger nog rooskleurig uitzag. Nu zit ze voor het zoveelste jaar bij dezelfde pestkoppen in de klas en ze is nog steeds dik. Door het boek heen zien we hoe Elizabeth zich bijna dagelijks weert tegen de pesterijen die van kwaad tot erger worden. Ze is bang en durft hier met niemand over te praten. Als lezer krijg je medelijden met haar en vraag je je af waarom ze het zolang pikt. Je wordt zelfs boos op de daders en hoopt dat iemand erachter komt en haar helpt. Elizabeth houdt zich sterk, maar geleidelijk aan veranderd ze. Ze wilt niet meer gepest worden en wilt dat iedereen haar eens ziet staan, dat ze haar mooi vinden. Ze waant zich in haar eigen droomwereld waarin zij wel aan de harde schoonheidseisen van de rest van de wereld voldoet. Dan ineens zet ze de knop in haar hoofd om. Ze surft op Pro-Ana sites die uithongering toejuicht en hier vind ze steun. Haar gedachten worden steeds onwerkelijker. 

Stuk is vlot geschreven. Ook is het door de woordenkeus geloofwaardig dat je het leven door de ogen van een tiener te lezen krijgt. Door de gedachten van Elizabeth gedetailleerd te beschrijven begrijp je het ontstaan van de gedragsveranderingen van het meisje. Door onverwachte wendingen blijft het verhaal spannend en wil je doorlezen om erachter te komen hoe het Elizabeth verder zal vergaan en of ze zich uit de narigheid werkt waar ze zichzelf in terecht laat komen. Het boek leest dan ook zeer makkelijk weg en is haast in een adem uit. Een aanrader voor tieners die zelf pesten. Misschien dat ze dan wel twee keer nadenken voordat ze iemand tot het uiterste drijven.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesVerfilmd
Uitgever
Verschenen
Pagina

240

ISBN

9789022550878

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.