Literatuur & Romans De Kern Mei 2009

Porselein

Citaat

In dit mooie verhaal volgen we de familie De Silva in het prachtige land Sri Lanka. Vooral de moeder Grace wekt veel sympathie op, ze heeft het niet altijd makkelijk met haar echtgenoot Aloysius.

Ceylon, in de jaren veertig van de vorige eeuw. De gegoede Grace De Silva is erfgename van verschillende theeplantages, maar haar man Aloysius, bon vivant die wel van een borrel houdt, heeft een groot deel van de bezittingen vergokt. Hun huwelijk wordt er niet beter op en ook hun vijf kinderen ondervinden de gevolgen van het afbrokkelende bezit.

Hun oudste zoon Jacob wil niets liever dan naar Engeland vertrekken. De knappe Thornton droomt ervan dichter te zijn, en Alicia wil concertpianiste worden. Alleen Frieda lijkt zonder ambitie, haar wens is om de familie bij elkaar te houden. Maar er heerst opstand in Ceylon en Christopher, de jongste zoon en de rebel van het gezin, raakt betrokken bij de onlusten.

De etnische conflicten en het geweld nemen toe en Grace moet hulpeloos toezien hoe haar mooie leven in stukken uiteenvalt. Ook haar gezin kan ze niet bij elkaar houden, een voor een vertrekken vier van haar kinderen naar Londen om een nieuw leven op te bouwen.

In dit mooie verhaal volgen we de familie De Silva in het prachtige land Sri Lanka. Vooral de moeder Grace wekt veel sympathie op, ze heeft het niet altijd makkelijk met haar echtgenoot Aloysius. Op een gegeven moment moeten ze hun prachtige huis met vele balkons verlaten en vanaf hier begint het verhaal. Het gezin bevat heel verschillende karakters. Iedereen heeft zo zijn eigen problemen, dit is heel mooi uitgediept en verwerkt. Met elk karakter leef je mee.

Als de oorlog uitbreekt heeft de familie het zwaar te verduren. De emoties lopen hoog op, helemaal als blijkt dat ze niet meer veilig zijn in eigen land. Als een paar zonen van de familie in Engeland aankomen missen ze hun familie en  land van herkomst ook heel erg. Tearne heeft dit mooi vertaald, het verdriet spat van de bladzijden af.

Het boek heeft ook een nadeel en dat is dat er soms grote tijdsprongen gemaakt worden. Maar zo ziet de lezer ook hoe de familie het verder maakt.

Tearne is voor dit boek genomineerd voor de Costa First Novel Award en dat is helemaal niet zo vreemd. Het is een historische roman, met prachtige karakters waar je meteen van gaat houden.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

368

ISBN

9789032511364

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld