Literatuur & Romans De Arbeiderspers Mei 2011

Platform

Citaat

Platform is een meesterwerk. Het is als de confronterende spiegel die de Westerse samenlevingen voor zich krijgen, maar waar zij niet in willen kijken.

En daar stond ik dan, eenzaam als een hufter, op een paar meter van de Nouvelles Frontières-balie. Het was een zaterdagochtend tijdens e feestdagen. Roissy was zoals gewoonlijk bomvol. Zodra West-Eurpeanen een paar dagen vrij hebben, haasten ze zich naar de andere kant van de wereld, ze steken de halve wereld over per vliegtuig, ze gedragen zich letterlijk als ontsnapte gevangenen. Ik veroordeel ze niet, ik sta op het punt om hetzelfde te doen.”

Een doodsaaie ambtenaar van middelbare leeftijd wordt gedwongen om rust te nemen. Als zijn vader overlijdt doet dat hem in eerste instantie niets. Toch merkt zijn collega op het cultuurbureau van de gemeente op dat hij er even tussenuit moet, met als gevolg dat de sceptische Michel zijn bureau opruimt en voor onbepaalde tijd de deur van het gemeentehuis achter zich dicht gooit.

Wat nu..?” is zijn volgende vraag. Na een paar doelloze dagen te hebben doorgebracht in het lege huis van zijn vader, waarin hij niets anders doet dan masturberen en het op zijn eigen manier analyseren van de presidentsverkiezingen, neemt hij een besluit: vakantie.
Tijdens een georganiseerde groepsreis door Thailand, die overigens bol staat van het sekstoerisme, ontmoet hij Valérie. De tot dan toe stoffige, perverse ambtenaar veranderd van een sceptische, leveloze man in een verliefde (nog steeds persverse) levenslustige toerist. De reis, en zijn leven in de maanden daarna staan in het teken van seks en Valérie. Na jaren van eenzaamheid en levensmoeheid bevindt deze man zich zowaar in een bepaalde staat van geluk. Hoe pervers hij ook is, en hoe radicaal zijn politieke en religieuze opvattingen soms ook zijn: je gunt het hem.

Eenmaal thuis besluit het verliefde stel dat zij het ‘Thaise trucje’ zelf ook kunnen herhalen. In sekstoerisme ziet Michel een gat in de markt, en samen met Valérie en haar werkgever besluiten zij er werk van te maken. De formule slaat aan en helpt het bedrijf van Valérie uit een noodleidende situatie. Echter, met dergelijke operaties is het wachten op reacties vanuit verschillende hoeken. Reacties die in staat zijn om allesvernietigend te zijn…

Michel Houellebecq toont aan hoe commercie, marketing en de rol van seks in Westerse samenlevingen prostitutie en uitbuiting in de derde wereld in stand houden. Platform heeft mij als lezer constant verward, om verschillende redenen. Het centrale thema, seks, kwam dusdanig terug dat ik vaak het idee had dat ik een oppervlakkige, pornografische roman aan het lezen was. Hoe kon dit boek het ongekroonde meesterwerk van een van Frankrijks grootse auteurs zijn? Daarnaast schrok ik van mijzelf, gedurende het hele boek heb ik mij afgevraagd: “Waarom walg ik hier niet van? Waarom lees ik over prostitutie, uitbuiting, en accepteer ik de ideeën van een man die roept dat seks de enige zin van het leven is?” Het zijn confronterende vragen die menig West-Europeaan zichzelf zal stellen bij het lezen van Platform.

Maar hoe fout ik zat realiseerde ik mij pas twee dagen nadat ik het boek uit had. Platform is een meesterwerk. Het is als de confronterende spiegel die de Westerse samenlevingen voor zich krijgen, maar waar zij niet in willen kijken. Gewoon, omdat het te pijnlijk is…

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Verschenen
Pagina

309

ISBN

9789029575188

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.