Thriller & Spanning The House of Books Februari 2015

Passagier 23

Citaat

Uiteraard weet Fitzek ook met een gruwelijkheid het verhaal te eindigen. Al laat hij de deur op een flinke kier staan voor een vervolg… Dit schreeuwt om nadere uitleg!

Politiepsycholoog Martin Schwarz heeft tijdens een vakantie op het cruiseschip Sultan of the Sea zijn vrouw en zoontje verloren. Niemand heeft ooit kunnen ophelderen wat er tijdens die noodlottige reis is gebeurd en Martin blijft achter als een mentaal wrak. Hij heeft zich voorgenomen nooit meer één voet op een cruiseschip te zetten, totdat hij vijf jaar later een mysterieus telefoontje krijgt van een oudere dame die beweert meer van de verdwijning te weten. Martin gaat terug naar het gewraakte schip en komt op het spoor van een verdwenen gewaand meisje dat is teruggekeerd naar de Sultan – samen met de teddybeer van zijn zoontje…

Een van de eerste boeken die ik las voor Boekreviews was er een van Fitzek. Hij is een van de weinige auteurs van wie ik zijn hele oeuvre gelezen heb. En blijf lezen. Ook zijn nieuwste, Passagier 23, stelt niet teleur. Het is een onvervalste Fitzek, heerlijk!

Het boek begint met het opsommen van enkele feiten: hoeveel passagiers er jaarlijks wereldwijd verdwijnen op een cruiseschip. Ik heb hier eigenlijk nooit zo bij stilgestaan, maar de zin om eens mee te gaan op een cruise, wordt gelijk minder…

Vervolgens begint het verhaal met een gruwelijke scene. Pats boem, meteen zitten we er helemaal in! Echt een Fitzek move. Daarna pas begin het verhaal waarin we Martin volgen. Hij is in het verleden zijn vrouw en zoon verloren tijdens een cruise, wanneer hij in contact komt met een oudere dame. Zij woont op het cruiseschip en weet zeker dat de bemanning wat te verbergen heeft. In eerste instantie neemt Marin haar niet serieus, tot ze met de teddybeer van zijn overleden zoontje op de proppen komt. Al snel ontstaat een waar kat en muisspel waarin Martin achter de waarheid omtrent zijn zoon gaat. Ondertussen raakt hij verwikkeld in een nieuwe zaak, een jong meisje is weken vermist geweest en duikt in ene weer op. De crew probeert de zaak te verdoezelen. Wat is er werkelijk aan de hand?

Het boek bevat een behoorlijke vaart. Fitzek schuwt gruwelijkheden niet om de aandacht van zijn lezer te pakken. Vervolgens laat hij niet meer los, mede door de korte hoofdstukken en cliffhangers. Er gebeurd altijd wel iets waardoor je verder moet lezen. Het boek is niet weg te leggen. Net als je denkt te weten hoe het ongeveer in elkaar steekt, weet Fitzek de hele puzzel weer door elkaar te schudden. En kun je weer van voren af aan beginnen…

Martin is een prettig hoofdpersoon. Hij is het type ruwe bolster blanke pit en doet alles om criminelen te ontmaskeren. Hierdoor weet hij al gauw sympathie bij de lezer op te wekken. Ook de andere personages die het boek rijk is heeft Fitzek treffend neer weten te zetten.

Gedurende het boek volg je eigenlijk drie verhaallijnen die in het plot op ingenieuze wijze samenkomen. We volgen Martin die op zoek is naar de waarheid over zijn zoontje, het meisje dat na een wekenlange vermissing weer opduikt op het schip, en Julia die met haar dochter een cruise maakt maar welke geheel niet vlekkeloos verloopt. Deze afzonderlijjke verhaallijnen brengen afwisseling in het verhaal. Je blijft je continu afvragen hoe de vork in de steel zit en wat de missende link is tussen deze personen.

In het plot komt alles op ingenieuze wijze samen. Het is bijna eng in hoeverre Fitzek het een kloppend geheel weet te maken. In eerste instantie zag ik de dader van verre niet aankomen. Maar Fitzek zou Fitzek niet zijn als er niet toch nog een twist in het plot zou zitten… Helaas weet hij daarbij het eerder gecreeerde shock effect weer om zeep te helpen. Juist de persoon die ik in eerste instantie verdacht, blijkt meer met de zaak te maken te hebben. Ondanks dat zit het verhaal wel gewoon goed in elkaar. En uiteraard weet Fitzek ook met een gruwelijkheid het verhaal te eindigen. Al laat hij de deur op een flinke kier staan voor een vervolg… Dit schreeuwt om nadere uitleg!

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesLeestip
Pagina

352

ISBN

9789048825271

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.