Literatuur & Romans Artemis & Co Oktober 2010

Parnassia

Citaat

Zwaan heeft een mooie balans weten te vinden tussen het verleden en het heden. Hierdoor blijf je als lezer nieuwsgierig naar wat zich vroeger heeft afgespeeld. Ook de moeizame relatie tussen moeder en dochter komt sterk naar voren.

Het is 1942 en de vervolging van joden in Nederland wordt steeds grimmiger. De kleine Rivka wordt door haar ouders ondergebracht bij een kinderloze dominee en zijn vrouw in Zeeland, die zich vol liefde over haar ontfermen. Rivka wordt Anneke en voor de buitenwereld zijn haar ouders omgekomen bij het bombardement op Rotterdam. Hoewel Rivka haar ouders aanvankelijk verschrikkelijk mist, gaat ze zich steeds meer thuis voelen bij haar nieuwe ‘papa en mama’ die hun Anneke koesteren als een prinsesje.

Wanneer na de bevrijding haar vader en haar broertje Simon op de stoep staan om haar op te halen, herkent ze hen niet meer en kiest ze voor een nieuw bestaan als Anneke. Jaren later woont Anneke in Leiden, waar ze lesgeeft op een basisschool. Ze wordt smoorverliefd op Joost, een beetje een outsider, en naar later blijkt met een joodse achtergrond, net als zij. De geboorte van hun kinderen maakt zowel bij Joost als bij Anneke een stroom aan onderdrukte gevoelens en herinneringen los die niet meer te stoppen lijkt. Terwijl Joost zich steeds meer tot het joodse geloof begint te wenden, neemt Anneke afstand van hem en van haar gezin. Ze blijkt niet bij machte van haar kinderen te houden en een leven op te bouwen met anderen.

Na de dood van Joost ontmoet Anneke haar dochter Sandra op het strand, en stukje bij beetje vertelt Anneke aan Sandra het verhaal van Rivka die Anneke werd, en hoe het zo ver heeft kunnen komen dat zij haar kinderen in de steek liet zonder ooit nog om te kijken.

Parnassia is een aangrijpend verhaal over een Joods meisje dat vervreemd van haar geloof en familie wanneer zij in de Tweede Wereldoorlog moet onderduiken voor de Duitsers. Parnassia is een geweldig mooie vertelling van hoe de Joodse gemeenschap leeft en gelooft. Het verhaal laat duidelijk zien dat Zwaan zich goed heeft verdiept in de geschiedenis en het boek is dan ook gebaseerd op historische feiten.

Zwaan heeft een mooie balans weten te vinden tussen het verleden en het heden. Hierdoor blijf je als lezer nieuwsgierig naar wat zich vroeger heeft afgespeeld. Ook de moeizame relatie tussen moeder en dochter komt sterk naar voren. Het verhaal brengt je dat ook terug in de tijd zodat je begrip krijgt voor Rivka’s kijk op de wereld. Parnassia is zeker de moeite waard en gunt je een blik in het Joodse geloof.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

349

ISBN

9789047201670

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.