Literatuur & Romans Lebowski Augustus 2015

Onderweg met Roadie

Citaat

Ik had liever gezien dat Acda het klein had gehouden, in plaats van te gaan voor de “ makkelijke” grap.

Een voormalig muzikant brengt een hond van New York naar Los Angeles. Op de vlucht voor alles en iedereen hoop hij zichzelf weer terug te vinden. ‘Ik zet de auto in drive en we rijden. Met een hond achter het stuur. Links woestijn, rechts woestijn en voor ons kilometers prachtig Amerikaans asfalt.’ Hij was de helft van het meest beroemde popduo dat Nederland ooit gekend heeft. Maar na de breuk met zijn collega Bob loopt de verteller van Onderweg met Roadie met zijn ziel onder de arm, en verliest hij zich in drank en drugs. Als een vriendin hem vraagt haar hond naar Los Angeles te brengen, is dat dé kans op een uitweg. De roadtrip door Amerika wordt een avontuur – in New York kruist zijn pad dat van een wereldberoemde dj; hij wordt liefdevol opgevangen door een hippiefamilie en belandt bij een bijzonder concert van Art Garfunkel. Maar vooral is het de reis waarin hij terugblikt op mislukte relaties, het succes en het einde van de samenwerking met Bob, zijn gevecht tegen de kilo’s en vooral het gevecht tegen zichzelf.

Wat iedereen zich natuurlijk als eerste afvraagt is in hoeverre Onderweg met Roadie autobiografisch is. Het is overduidelijk dat Acda heeft geput uit zijn eigen ervaringen met Acda en De Munnik.

Onderweg met Roadie is een vermakelijk en makkelijk leesbaar boek. Acda beschikt over een simpele maar prettige schrijfstijl waardoor je werkelijk door het boek heen vliegt. De gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op, en toch gebeurt er eigenlijk niet zoveel… Acda neemt de tijd om bepaalde situaties uit te schrijven. In die situaties komen echter absurde zaken voor, waardoor er toch voldoende afwisseling in het verhaal zit.
Gaandeweg de reis worden de hoofdpersoon en Roadie steeds onafscheidelijker. Acda heeft de ontwikkeling in de band tussen mens en hond mooi weer weten te geven. Door de roadtrip zijn de twee volledig op elkaar aangewezen en dit is uiteraard van invloed op hun onderlinge band.

Acda heeft duidelijk nagedacht over enkele absurde situaties. Sommigen waren voor mij echter te absurdistisch en daardoor ongeloofwaardig. Dit vond ik jammer en deed afbreuk aan het verhaal. Ik had liever gezien dat Acda het klein had gehouden, in plaats van te gaan voor de “ makkelijke” grap.

Hoewel Onderweg met Roadie zeker vermakelijk is, vind ik het weinig vernieuwend. Ondanks de prettige schrijfstijl van Acda, betrap ik mijzelf erop dat ik hem geen echt goede schrijver vind. Van dit type boek zijn er velen en dan steekt het debuut van Acda en voor mij helaas niet met kop en schouders bovenuit.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

208

ISBN

9789048827930

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld