Thriller & Spanning Ambo | Anthos Februari 2016

Onderstroom

Citaat

Net als je denkt dat Clarke alles uit de doeken heeft gedaan, slaat ze genadeloos toe met een finale hoofdstuk van jewelste.

Wanneer twee hartsvriendinnen gaan backpacken in Zuidoost-Azië om hun problemen thuis achter zich te laten, krijgen ze de mogelijkheid mee te varen op The Blue, een zeiljacht dat onderweg is van de Filipijnen naar Nieuw-Zeeland. De reis op zee is paradijselijk: de meiden zwemmen in helderblauwe lagunes en drinken cocktails onder de sterrenhemel in het gezelschap van nieuwe vrienden. Maar al snel komen ze erachter dat zij niet de enigen zijn die een verleden met zich meedragen. Dan raakt een van de vrienden vermist, op volle zee, en wantrouwen en leugens dreigen een eind te maken aan de reis. Maar sommigen zijn niet van plan dit paradijs op te geven, tegen geen enkele prijs.

Wat een ontzettend goed boek is Onderstroom van Lucy Clarke! Wat heeft dit boek mij weten te grijpen… En tot op de dag van vandaag heeft het mij nog niet losgelaten.

In het verhaal volgen we de vriendinnen Lana en Kitty. Na een moeilijke periode in Engeland gaan ze reizen aan de andere kant van de wereld. Het lukt ze om aan boord te komen van The Blue, een zeiljacht met enkele jongeren aan boord. Ze moeten aan strenge eisen voldoen, waaronder het niet aanleggen met een ander bemanningslid, maar komen door de selectie heen. Wat begint als een paradijselijke toch eindigt in een hel wanneer een van de opvarenden wordt vermist. Wat is er gebeurd en wie is er verantwoordelijk? Ondertussen zijn de verhoudingen al op scherp gezet doordat Lana toch een stiekeme relatie is begonnen met een bemanningslid.

Het boek leest in sneltreinvaart. Clarke beschikt over een pakkende schrijfstijl en weet de lezer lang in het ongewisse te laten. Ze geeft slechts mondjesmaat kleine beetjes informatie. Dit maakt dat je door blijft lezen. Ook wisselen de periodes in Engeland en die tijdens de zeiltocht elkaar af. Dit houdt de spanning in het verhaal, zeker wanneer alle families, na een ongeval met het zeiljacht, samenkomen. Hoe lang kan de groep nog liegen over wat er heeft plaatsgevonden en hoe lang houden zij elkaar de hand boven het hoofd?

Iedereen die van een goede thriller houdt, zich wil wanen in een zomers en paradijselijk gebied, maar houdt van een spannende onderstroom (sterke titel ook, trouwens!) moet dit boek lezen. En als bovenstaande niet het geval is, moet je dit boek ook gewoon lezen. Dat verdient het. En voor een ieder die in het verleden is wezen backpacken, zal verhaal ook nog veel herkenningspunten bevatten.

Onderstroom is een geweldig boek dat mij heeft weten te pakken en me maar niet los wil laten. Ook lang na het dichtslaan van dit boek blijft het in mijn hoofd spoken. Ik kan er met mijn pet niet bij dat dit daadwerkelijk gebeurd is. Wat erg… en die arme arme jongen. Wat een heftig plot. Net als je denkt dat Clarke alles uit de doeken heeft gedaan, slaat ze genadeloos toe met een finale hoofdstuk van jewelste.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesLeestip
Verschenen
Pagina

379

ISBN

9789026334245

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld