Literatuur & Romans De Harmonie Mei 2007

Oefenen in ontsnappen

Citaat

De ontknoping van ieder verhaal is steeds verrassend. Het eindigt niet in een spanning ontladende climax, maar laat je met een beklemmend gevoel zitten.

In Oefenen in ontsnappen bundelt Dirk Ayelt Kooiman vier verhalen met ontsnappen en vlucht als thema. Verschillende tijden vormen de achtergrond; een collectieve vlucht voor de Zwarte Dood en een ontsnapping uit een concentratiekamp eeuwen daarna. Elk verhaal staat van A tot Z in het teken van ontsnappen, zonder parallelle verhaallijntjes over relaties, werk of wat dan ook.

Zoals we dat gewend zijn van Dirk Ayelt Kooiman schrijft hij beeldend, minutieus beschrijvend zonder dat dit stoort bij het lezen. Hij zuigt je het verhaal in. Daarbij weet hij een beklemmende sfeer op te roepen, waardoor hij de lezer als het ware tot gevangene van het verhaal maakt, waaruit maar moeilijk is los te komen. 

De ontknoping van ieder verhaal is steeds verrassend. Het eindigt niet in een spanning ontladende climax, maar laat je met een beklemmend gevoel zitten. Weet dus waar je aan begint, als je deze bundel gaat lezen. 

Wel vond ik twee van de vier verhalen te langdradig. Een man volgen op zijn vlucht door een donker bos mag nog zo spannend zijn, na zeven dagen vluchten weet ik het wel en ben ik geneigd een paar bladzijden over te slaan. Dat is het enige minpunt aan dit boek, soms is het wat teveel van hetzelfde.

Voor de rest een prachtig boek,een genot om te lezen dankzij de schrijfstijl en het pakkende verhaal.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

188

ISBN

9789061698142

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.