Thriller & Spanning Mynx Oktober 2008

Neergang

Citaat

De lezer komt veel te weten over de hoofdpersonen en over hun verbondenheid met elkaar. Ook lopen er verschillende delen van het verhaal naast elkaar. Je vraagt je dan ook steeds af wie iets met elkaar te maken heeft en wat hun rollen zijn.

Quirke, patholoog, is een weduwnaar met een getroebleerd verleden en een drankprobleem, die zich heeft teruggetrokken in de duistere en klinische zalen van de afdeling Pathologie, ver beneden Dublin, waar het altijd nacht is. Totdat hij op een avond na een feestje een lijk tegenkomt dat hij niet kent, dat er niet had moeten zijn en waarvoor zijn zwager, de voortreffelijke kinderarts Malachy Griffin, het overlijdensbericht blijkt te hebben vervalst. Dit is Quirkes kennismaking met Christine Falls. Hij raakt geheel in de ban van de dode jonge vrouw en besluit op eigen houtje een onderzoek in te stellen naar haar leven en haar dood. Daarbij stuit hij op een duister geheim dat reikt tot in het katholieke hart van Dublins hogere kringen…

Neergang brengt je naar het Ierse Dublin, naar het jaar 1950. Hier ontmoet je de hoofdpersoon Quirke. Deze norse man met een klein hartje heeft in zijn verleden het een en ander meegemaakt. Ook maken we kennis met Sarah Griffin, de vrouw van Malachy Griffin. Sarah, Quirks eerste liefde, is de zus van zijn overleden vrouw Delia. De jong volwassen meid Phoebe is de dochter van Sarah en Malachy en zij doet meer dan eens een beroep op haar oom om te bemiddelen in de strenge regels van haar familie.

Door Quirkes onderzoek kom je erachter dat Christine Falls, voordat zij overleed, een baby heeft gekregen. Dit brengt hem naar het katholieke weeshuis St. Mary, waar het kind naartoe gebracht zou zijn. Gaandeweg krijgt Quirke van meerdere hoeken van de samenleving te horen dat hij maar beter niet zijn neus in andermans zaken moet steken en dat hij er anders spijt van zal krijgen. Gelukkig voor de lezer gaat hij nieuwsgierig door met het uitzoeken naar de waarheid.

Neergang begint interessant. Je komt veel te weten over de hoofdpersonen en over hun verbondenheid met elkaar. Ook lopen er verschillende delen van het verhaal naast elkaar. Je vraagt je dan ook steeds af wie iets met elkaar te maken heeft en wat hun rollen zijn. Het midden van het verhaal wordt vervolgens een beetje flauw. Er gebeurt weinig en het onderzoek kabbelt langzaamaan voort. Hierdoor verlies je de motivatie om door te lezen. Ook krijg je het gevoel dat de achtergrond waarin Neergang zich afspeelt nagenoeg weinig in het verhaal wordt beschreven. Om deze reden zou het verhaal zich in elke katholiek georiënteerde plaats kunnen afspelen. Dan ineens nadert de ontknoping en komen alle delen van het verhaal spectaculair samen. Sarah vertelt Quirke waarheden die nooit eerder zijn openbaard. Ook verklaart het slot alle geheimen rondom Christine Falls en haar baby. Het einde verraad meer dan de lezer zelf had kunnen bedenken. Neergang is een boek met een fascinerend verhaal en een briljant plot.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

352

ISBN

9789089680341

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.