Literatuur & Romans De Geus Oktober 2009

Muleum

Citaat

Enerzijds een tragisch, anderzijds een hilarisch verhaal. Origineel is het zeker, realistisch allerminst. Daarom echter niet minder leuk.

‘We storten neer. Houden van je. Doe wat je wilt. Pappa.’ Dat sms’je krijgt de achttienjarige Julie vlak voordat haar ouders en broer omkomen bij een vliegtuigongeluk boven Centraal-Afrika. Julie blijft achter in de kapitale familievilla, met vele miljoenen en maar één wens: ook te sterven, maar dan wel in stijl.

Als haar ingenieuze zelfmoordpogingen allemaal mislukken, smeed ze bizarre plannen om het werk door anderen te laten opknappen: zo sluit ze zich op in een Roemeense kippenfarm in de hoop vogelgriep te krijgen, wil ze Mohammed-karikaturen tekenen om opgeblazen te worden door moslimextremisten en vliegt ze de wereld rond met obscure Afrikaanse vliegmaatschappijen, omdat die de meeste kans op neerstorten geven…

Enerzijds een tragisch, anderzijds een hilarisch verhaal. Origineel is het zeker, realistisch allerminst. Daarom echter niet minder leuk. 

Interessant is dat het verhaal alleen wordt verteld vanuit het perspectief van Julie. In het begin is ze nog erg depressief, maar naarmate het verhaal vordert wordt ze iets optimistischer en begint ze te twijfelen over haar eerder gemaakte keuze. Met alle gevolgen van dien… 

Haar omzwervingen om de wereld zijn erg leuk maar volkomen onlogisch. Ze vliegt de wereld over alsof het niets is en ook nog eens in een erg niet voor de hand liggende volgorde. Wat ze meemaakt op haar tripjes is echter hilarisch. Enig minpunt hieraan is echter wel dat alles wat ze wil lukt (behalve te sterven), wat het verhaal regelmatig te ongeloofwaardig maakt. Toch stoor je je hier niet aan als lezer. Het verhaal biedt genoeg afwisseling. 

Kortom, een leuk verhaal en zeker erg origineel!

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

192

ISBN

9789044512991

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld