Thriller & Spanning Mynx Juni 2007

Mister Clarinet

Citaat

Werkelijk waar een geniaal debuut, dat zeer moeilijk zal zijn om te overtreffen, maar ik ben ervan overtuigd dat Stone daar glansrijk in zal slagen. Al is het maar een fractie zo goed als Mister Clarinet, de lezer heeft dan wederom een toptitel in handen.

Het was een klus die privé-detective Max Mingus niet kon weigeren: 10 miljoen dollar om het zoontje van miljardair Allain Carver – inmiddels drie jaar vermist- op te sporen. De kleine Charlie verdween op Haïti, waar al decennialang regelmatig kinderen spoorloos verdwijnen. Het eiland waar voodoo een grote rol speelt en geruchten rondgaan over zwarte magie en de mythische figuur Mister Clarinet. Hij zou al sinds mensenheugenis kinderen weglokken bij hun ouders. Maar kan de waarheid nog schokkender zijn dan de legende? Om daar achter te komen moet Max slagen waar zijn voorgangers hebben gefaald. En met die voorgangers is het bijzonder slecht afgelopen. Langzaam wordt deze klus veel meer dan het opsporen van Charlie en het cashen van de miljoenen – het wordt een kwestie van leven en dood.

Mister Clarinet is vanaf de eerste bladzijde spannend en weet je pas los te laten na het lezen van de laatste pagina. Werkelijk waar, wat een subliem debuut van Stone en wat bewijst hij een belofte te zijn voor de toekomst. Een geniaal boek dat de aandacht van iedere lezer verdient. Stone heeft duidelijk research gedaan naar het door voodoo bezeten Haïti. Zijn moeder is een afstammeling van een oude Haïtiaanse familie en dat is te merken. Stone weet waar hij het over heeft en geeft de lezer een zeer boeiende kijk op het land en zijn ingewikkelde cultuur. 

Mister Clarinet is op Haïti een legende in de stijl van de rattenvanger van Hamelen. Deze geheime persoon speelt op zijn klarinet om zo kinderen weg te lokken en te gebruiken voor zijn eigen doeleinden. Is de kleine Charlie ook slachtoffer geworden en hoe gruwelijk zijn de doeleinden van deze mysterieuze Mister Clarinet? Wellicht voodoo? Het is een raadsel dat de bewoners van Haïti al jarenlang in zijn greep houdt. Ook privé-detective en oud-politieman Max Mingus gaat zich met de legende bezighouden aangezien hij is aangewezen om het vermiste jongetje Charlie te vinden, levend dan wel dood. Uiteraard ontbreken de standaard ingrediënten van een thriller niet. Natuurlijk heeft Mingus wat onopgeloste zaken uit het verleden. Zo heeft hij acht jaar in de gevangenis gezeten voor de moord op drie tieners en is zijn vrouw jong overleden tijdens een auto-ongeluk. Deze privé-omstandigheden maken Mingus tot een interessant hoofdpersoon en geeft hem zo meer diepgang. 

Stone heeft van zijn debuut een zinderend verhaal gemaakt dat de lezer aan zijn stoel gekluisterd houdt. Haïti komt met al zijn problemen uit zowel heden als verleden ruimschoots aan bod. Stone weet een goede balans op te maken tussen de geschiedenis en cultuur van Haïti, de voodoopraktijken, het opsporen van Charlie en de persoonlijke ontwikkeling van Mingus. Al deze facetten beschrijft hij in rap tempo wat de thriller bijzonder spannend maakt. Net als Mingus dicht bij de ontknoping lijkt te zitten vinden er nieuwe gebeurtenissen plaats. Deze gebeurtenissen komen aan het eind van het boek op een geniale wijze samen en de ontknoping van het verhaal laat de lezer de mond doen open vallen van verbazing.

Werkelijk waar een geniaal debuut, dat zeer moeilijk zal zijn om te overtreffen, maar ik ben ervan overtuigd dat Stone daar glansrijk in zal slagen. Al is het maar een fractie zo goed als Mister Clarinet, de lezer heeft dan wederom een toptitel in handen.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuutLeestip
Uitgever
Verschenen
Pagina

464

ISBN

9789022546000

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gekoppeld