Science Fiction & Fantasy Luitingh Sijthoff Augustus 2008

Meneer W.E.G Wezen

Citaat

Een ontzettend origineel boek en een boek dat ik echt iedereen kan aanraden. Dit is nou weer eens boek dat je gelezen moét hebben.

De persoonlijke memoires van een uit de hel ontsnapte demon die zich tot doel heeft gesteld een eind te maken aan al het goede in de mensenwereld. De demon in kwestie heet Jakabok – bijgenaamd Meneer W.E.G. Wezen – en heeft zich verstopt in elk woord van een nimmer uitgegeven manuscript waarvan slechts één gedrukt exemplaar bestaat, dat in 1438 diep is begraven door een hulpje van de uitvinder van de drukpers, Johannes Gutenberg. 

Het boek is een machtig middel van de krachten der duisternis om voorgoed een eind te maken aan alles wat in de bovengrondse mensenwereld als mooi, goed en heilig wordt ervaren.Uitgerekend deze Jakabok ontspant door een ongelukkig toeval aan zijn ondergrondse hel – die veel weg heeft van die van Dante – en begint in de mensenwereld met veel verve aan zijn door zichzelf opgelegde taak.

Verbrand dit boek. Dit is de eerste zin die we in het boek te lezen krijgen en zet gelijk de toon. Dit is niet zomaar een boek. Dit boek bevat een demon genaamd Jakabok. Via dit boek spreekt hij tot de lezer. Jakabok leeft namelijk in dit boek, in het wit tussen de woorden. En hij wil niets liever dat jij, als nietsvermoedende lezer, de fik zet in dit boek. 

Om je over te halen het boek te verbranden vertelt Jakabok stukje bij beetje over zijn leven. Of smeekt hij je, of bedreigt hij je. Het boek is eigenlijk een lang monoloog van Jakabok. Naarmate Jakabok je meer vertelt, kom je meer te weten over hemzelf en waarom dit boek verbrand moet worden. 

Het is een bijzondere schrijfstijl, die Barker ontzettend goed toepast. Je hebt het idee echt in gesprek te zijn met Jakabok. Dit wordt op momenten griezelig echt, bijvoorbeeld als Jakabok naar je gedachten raadt en je beseft dat je dat inderdaad dacht. Hoewel je als lezer wel denkt beter te weten, blijft er gedurende het boek toch een stemmetje in je hoofd dat zegt: “maar stel nou dat er echt een demon in het boek zit”. 

Niet alleen deze schrijfstijl werkt leuk, het verhaal dat Jakabok je vertelt is ook nog eens pakkend en spannend. Stukje bij beetje krijg je meer inzichten in de demon en waarom hij is zoals hij is. Barker heeft een paar leuke ideeën toegepast op de wereld van de demonen en engelen. Over de verschillende lagen van de hel en de eeuwige strijd tussen hel en hemel. Het boek werkt langzaam toe naar een prima climax en is bijna onmogelijk weg te leggen als je erin begonnen bent. Jakabok houdt je hopeloos gevangen in zijn verhaal.

Een ontzettend origineel boek en een boek dat ik echt iedereen kan aanraden. Dit is nou weer eens boek dat je gelezen moét hebben.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Pagina

453

ISBN

9789024528370

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.