Literatuur & Romans Xander Uitgevers Februari 2013

Maak me gek!

Pat is net ontslagen uit een psychiatrische inrichting. Zijn leven staat op zijn kop: hij woont bij zijn ouders, heeft geen baan en geen contact met zijn vrouw, Nikki. Toch denkt Pat dat hij zijn leven kan beteren en Nikki terug kan winnen. Als Pat de raadselachtige Tiffany ontmoet, een jonge vrouw met haar eigen problemen, wordt zijn leven opnieuw overhoop gegooid…

Maak me gek! is het boek dat verfilmd is als The Silver Linings Playbook. Met maar liefst acht Oscarnominaties voor de film, zijn mijn verwachtingen voor het boek enigszins hoog gespannen. Dat ik deze beter los van elkaar kan zien wordt mij al snel duidelijk. In het boek volgen we het leven van Pat nadat hij is ontslagen uit de kliniek. Echt ontslagen is hij niet, maar op aandringen van zijn moeder laten ze hem gaan. Als midden-dertiger gaat Pat weer thuis wonen waar zijn vader weigert een woord met hem te wisselen. Al snel rijst de vraag of Pat wel klaar is voor ‘de echte wereld’. Zijn ex Nikki kan hij maar moeilijk loslaten en daar verandert weinig in, ondanks dat hij de mysterieuze Tiffany ontmoet. Zij blijkt ook de nodige problemen te hebben wat een bijzonder en intrigerend koppel oplevert.

In het boek speelt American football een grote rol. Iets wat onder Amerikanen zeer leeft, maar bij buitenstaanders minder lovend zal worden ontvangen. Bij mij begon het grote aandeel over football irritatie op te wekken. Dit had van mij wel wat minder gemogen. Ik had bijna de neiging bladzijdes te gaan scannen in plaats van volledig te lezen. 

Het taalgebruik in het boek is simpel, evenals de gedachtegang van Pat. Soms bekruipt me het gevoel dat we met een klein kind te maken hebben en dat komt de geloofwaardigheid niet altijd ten goede. Af en toe is het verhaal te simpel en voelt de lezer zich weinig serieus genomen. 

Toch bevat het boek genoeg grappige en aandoenlijke momenten welke de tekortkomingen enigszins naar de achtergrond doen verdwijnen. Een vermakelijk, maar simpel verhaal met weinig diepgang.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesVerfilmd
Pagina

285

ISBN

9789401600385

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.