Jeugd The House of Books Januari 2010

Over leven en dood

Citaat

Aan het einde van het boek is er ruimte voor je eigen notities en staan handige websites van hulporganisaties. Prachtig zijn ook de tips hoe je je herinneringen aan je dierbare levend kunt houden, het zet je aan het denken.

Een van de ingrijpendste gebeurtenissen in je leven is het verlies van iemand die je dierbaar is door de dood. Wat verandert er in je leven als je hiermee te maken krijgt? Als je weet dat je een naaste gaat verliezen, voelt het alsof je wereld instort. Zo’n groot gemis in je leven roept meestal veel vragen op.

Dit boek is speciaal voor jongeren geschreven en het kan helpen bij het afscheid en loslaten van degene van wie je heel veel houdt. Je leest over sterven, de uitvaart en alle emoties waarmee je te maken kunt krijgen. Het staat vol praktische aanwijzingen om zo goed mogelijk door deze moeilijke periode heen te komen.

Het eerste wat je opvalt aan dit boek is de prachtige cover waardoor het versiert wordt. Het vraagt meteen je aandacht, wat dit boek ook verdient. Het is een prachtig boek over het omgaan met verlies door de dood. Het wordt mooi geaccentueerd door de illustraties. Alle belangrijke gevoelens waar je mee te maken krijgt worden besproken, maar ook wat de dood precies inhoudt, wat er gebeurt in het lichaam van een stervende en hoe moet je omgaan met iemand die weet dat hij of zij binnenkort sterven zal.

Iedereen krijgt ooit te maken met verlies. Ook al voel je je op dat moment erg alleen, er zijn altijd mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Mooi is dan ook dat er verhalen in staan van jongeren hoe zij zijn omgegaan met het verlies van een dierbare.

Wat mij opviel is dat er een apart hoofdstuk is besteed aan hoe je iemand kunt verliezen. Verliezen aan bijvoorbeeld een ongeneeslijke ziekte of de onverwachte dood, hierbij moet je denken aan zelfdoding, geweld of bijvoorbeeld een hartaanval. Hoe je omgaat met het verlies van je dierbare hangt natuurlijk af van de manier hoe iemand gestorven is. Dit is prachtig beschreven en duidelijke taal.

Het is bedoeld voor jongeren, maar ik denk dat iedereen wat aan het boek kan hebben, zowel jong als oud. Aan het einde van het boek is er ruimte voor je eigen notities en staan handige websites van hulporganisaties. Prachtig zijn ook de tips hoe je je herinneringen aan je dierbare levend kunt houden, het zet je aan het denken.

Het verhaal eindigt met dit Chinese gezegde:
Je kunt niet tegengaan dat de vogels van verdriet komen overvliegen, maar je kunt wel voorkomen dat ze nesten in je haar maken.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Pagina

148

ISBN

9789044324945

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.