Literatuur & Romans Uitgeverij Marmer April 2011

Kreukherstellend

Citaat

Het spreekt voor Spijker dat ze in slechts enkele pagina’s zeer belangrijke levensgebeurtenissen weet te beschrijven. Ze geeft aandacht aan hoofdzaken en bijzaken beschrijft zij slechts kort.

Esmee is een getrouwde vrouw, die niet weet hoe ze de leegte in haar leven moet vullen nadat haar zoon en dochter op kamers zijn gaan wonen. Ze zoekt haar heil bij vriendinnen, in spirituele groeigroepen en in seksuele escapades.
Na een fitnesstraining vindt ze een dagboek en neemt het mee. Ze twijfelt, gaat toch lezen en herkent zichzelf in de beschreven thema’s: liefde, leugens, moederschap en dood. Esmee wordt hierdoor onherroepelijk geconfronteerd met haar eigen verleden. Ze gaat alleen op reis en dwingt zichzelf de waarheid onder ogen te zien.

Kreukherstellend was het boek waarmee Spijker debuteerde en ook het eerste boek dat ik van haar las. In het boek volgen we Esmee en haar gezin. Ze is getrouwd met Tom en moeder van een zoon en een dochter. Haar beide kinderen zijn ondertussen het huis uit, wat een enorme leegte achterlaat bij Esmee. Haar man is veel in het buitenland voor zijn werk en ze leven eigenlijk langs elkaar heen. Dit zet Esmee aan het denken. Is dit het leven wat ze wil? Ze gaat op onderzoek uit en komt terecht in spirituele praatgroepen,  gaat vreemd en zoent zelfs met een goede vriendin van haar. Uiteindelijk komt ook Esmee zichzelf tegen en wordt ze gedwongen de waarheid onder ogen te zien.

Esmee is een fijn hoofdpersonage. Ondanks dat ze erg zoekende is, geen idee heeft wat ze doet en veel ondoordachte acties uitvoert, weet ze wel sympathie te wekken bij de lezer. Het is knap van Spijker dat ze dit weet te bereiken bij haar lezers. Des te meer omdat pas later in het verhaal duidelijk wordt wat er gebeurd is in het verleden van Esmee.

Spijker heeft een simpele maar prettige schrijfstijl in Kreukherstellend. Korte zinnen en begrijpelijk taalgebruik. Dit maakt dat je toch steeds door blijft lezen. Het spreekt voor Spijker dat ze in slechts enkele pagina’s zeer belangrijke levensgebeurtenissen weet te beschrijven. Ze geeft aandacht aan hoofdzaken en bijzaken beschrijft zij slechts kort. Dit kan voor snelle sprongen in de tijd zorgen, maar is zeker niet storend.

In het plot wordt duidelijk wat er in het verleden van Esmee is gebeurd en dat blijkt nogal wat. Toch vind ik het weinig verrassend en enigszins voor de hand liggend waar Spijker mee op de proppen komt. Het draait in Kreukherstellend vooral om de gevoelens van Esmee en hoe ze hiermee omgaat. Wat haar gevormd heeft tot de vrouw die ze vandaag de dag is, is daaraan ondergeschikt.

Kreukherstellend was een prettige eerste kennismaking met Spijker en ik zal zeker meer boeken van haar gaan lezen in de toekomst.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuut
Verschenen
Pagina

217

ISBN

9789460680403

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.