Thriller & Spanning The House of Books Oktober 2008

Koud hart

Citaat

De spanning, mede door de lugubere tijd in Boston, is fantastisch opgebouwd en leidt tot een plot die niemand verwacht.

Heden: Julia Hamill doet een afgrijselijke ontdekking in de tuin van haar nieuwe huis in Massachusetts: een begraven schedel, menselijk, vrouwelijk en volgens het getrainde oog van patholoog-anatoom Maura Isles, met de onmiskenbare sporen van moord…

Boston 1830: Om zijn studie te betalen is Norris Marshall, een getalenteerde maar straatarme student, op de medische faculteit van de universiteit van Boston toegetreden tot de gelederen van plaatselijke opgravers, lieden die kerkhoven plunderen en de lijken op de zwarte markt verkopen. Maar zelfs deze lugubere praktijk verbleekt bij de schokkende moord op een verpleegster die toegetakeld wordt aangetroffen op het terrein van het universiteitsziekenhuis.

Wanneer een prominente arts hetzelfde gruwelijke lot treft, merkt Norris dat de handel in clandestiene kadavers hem tot hoofdverdachte heeft gemaakt. Om zijn onschuld te bewijzen moet Norris de enige getuige opsporen die een glimp van de moordenaar heeft opgevangen: Rose Connoly, een meisje uit de achterbuurten van Boston, dat vreest dat zij wel eens het volgende slachtoffer zou kunnen worden…

Julia is net gescheiden en is gelukkig dat zij zelfstandig in dit prachtige huis gaat wonen, maar als ze tijdens het tuinieren op een schedel stuit verandert dit hele verhaal. Julia krijgt nachtmerries en voelt zich niet meer veilig in haar huis. Ze wil tot de bodem uitzoeken wat er heeft afgespeeld in haar huis. Zo komt Julia erachter wie de vrouw was die in haar tuin begraven lag. Samen met een oudere man, die oude brieven heeft gevonden van zijn familie leden die in het huis van Julia zijn opgegroeid begint de speurtocht.

Maura komt weinig voor in het nieuwe boek van Gerritsen. De hoofdpersonen zijn Julia, Norris en Rose. We worden meegenomen naar het verleden en wel Boston in de 18de eeuw. De lugubere praktijken die Norris moet doorstaan om zijn studie te betalen zijn huiveringwekkend en zo goed beschreven dat je er misselijk van wordt. Het is niet te geloven dat deze praktijken hebben plaatsgevonden. Gerritsen vertelt hoe de zorg eraan toe ging, denk aan kraamvrouwen koorts door de erbarmelijke hygiënische toestanden van ziekenhuiszalen en de dokters die hun handen niet wasten na elk medisch onderzoek.
Wanneer er een moord wordt gepleegd in deze situatie, dacht je dat het niet erger kon, maar er waart een sluipmoordenaar rond die het heeft voorzien op iedereen die in de buurt komt van het ziekenhuis.

Gerritsen is er wederom in geslaagd een thriller van top niveau af te leveren. Wat een gigantisch goede schrijfster om elke keer weer met een nieuw en origineel verhaal te komen. De spanning, mede door de lugubere tijd in Boston, is fantastisch opgebouwd en leidt tot een plot die niemand verwacht.
Het is gelukkig niet alleen maar ellende, er is ook tijd voor romantiek en liefde, wat voor een verrassende wending zorgt, die je niet aan zag komen.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Pagina

400

ISBN

9789044322231

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.