Literatuur & Romans De Geus Mei 2008

Komt dat zien

Citaat

Een imposant boek dat een goed beeld geeft van de onvolgroeiden in die tijd en hoe de volgroeiden met hun omgingen. De manier waarop Lundberg dit beschreven heeft maakt dat je het boek in een adem lezen wil.

Het is 1932. De dwergen Glauer en Ka ontvluchten de vernederingen van de freakshow op Coney Island, New York, en reizen naar Europa. In Berlijn beginnen ze een toneelgezelschap samen met Nelly, het eenzame meisje met een mes in haar rug, en Verner, de kleinste man ter wereld. Maar in Duitsland zijn het onzekere tijden. Hitler grijpt de macht en zijn euthanasieprogramma begint vorm te krijgen. Angst drijft het getergde gezelschap naar Zweden, naar het pretpark Grõna Lund in Stockholm. Zouden ze hier een menswaardig bestaan kunnen opbouwen?

De in Oostenrijk geboren Glauer en zijn platonische vriendin Ka zijn de wantoestanden in het Luna park zat. De onvolgroeiden waarmee ze in het park leven en werken, doen steeds vreemdere rare dingen om hun shows maar te blijven mogen opvoeren. Ze stellen zich aan, pijnigen en vernederen zichzelf.

Dokter Couney, de onconventionele arts van het couveusehuis, bedacht een manier om de baby’s in leven te houden. Hij plaatste bakken boven heet water, eigenlijk dus de voorloper van de couveuse. Ook deed hij met een paar andere artsen onderzoek naar de voortplantingsorganen van Ka, wat voor haar een zeer vernederende situatie was. Zo erg dat ze tijdens deze onderzoeken buiten zichzelf trad.

Na de overtocht naar Europa belanden de twee in Berlijn waar ze de  wereldvreemde dwerg met bochel Netty en de entertainer Verner ontmoeten. Ze proberen deze twee over te halen om samen met hun een toneelgezelschap te gaan vormen zonder dat dit een freakshow wordt.

Dan gaat Glauer naar Wenen om nog meer onvolgroeiden te zoeken voor hun gezelschap. Na lange tijd lukt dit en omdat de situatie bedreigend en angstig wordt, in Berlijn in die crisistijd , gaan ze naar Zweden waar ze terechtkomen in een speciaal voor dwergen gebouwd Luna park. Omdat het toneelspelen niet van de grond komt voeren ze shows uit, en laten zich bekijken in hun gewone doen en laten. Het leven is hier beter maar uiteindelijk valt de groep toch uit elkaar.

Een imposant boek dat een goed beeld geeft van de onvolgroeiden in die tijd en hoe de volgroeiden met hun omgingen. De manier waarop Lundberg dit beschreven heeft maakt dat je het boek in een adem lezen wil.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

381

ISBN

9789044511123

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.