Literatuur & Romans De Geus Januari 2014

Kleine Memed

Citaat

Het verhaal leest makkelijk en de auteur heeft een prettige schrijfstijl.

Memed, de enige zoon van een arme Turkse weduwe, komt in opstand tegen de wrede grootgrondbezitter Abdi Agha, heer en meester in de hooglanden van Anatolië.

De grootgrondbezitter heeft het gemunt op Memed en zijn moeder. In zijn ogen kunnen ze niks goed doen. Memed vlucht omdat hij de vernederingen niet meer aankan. Zelfs zijn moeder neemt hij niet in vertrouwen en die weet niet of hij nog leeft of dood is.
De vlucht van Memed taast de eer aan van de grootgrondbeziter en hij stelt hier consequenties aan.
Dit gaat ver, zover dat de moeder geen eten krijgt en de dorpsbewoners ontboden wordt om het eten aan haar te geven.

Nadat Abdi een aantal dorpsbewonder de opdracht heeft gegeven om Memed te zoeken en terug te brengen, gebeurt dit ook tot groot verdriet en vrezen van Memed. Hij wordt verliefd op Hatce, dat uitgehiwelijkt was aan de neef van Abdi Agha. Memed slaat met zijn geliefde, voor de tweede keer op de vlucht. Bij een ruzie waar Memed genoodzaakt is om zijn wapen te gebruiken, dood hij de neef van de grootgrondbezitter,. Hatce krijgt de schuld hiervan en belandt in de gevangenis. Memed keert terug met als doel, Hatce te bevrijden. Memed komt tijdens zijn tweede vlucht in aanraking met een roversbende en komt erachter dat zij er andere ideeen op na houden dan hij.

Een boek waar lovende woorden over zijn geschreven. Een mooi verhaal vond ik het. Maar ik moet ook eerlijk zijn, dat je hier van moet houden. Dit was geen boek waar ik mijn aandacht goed bij kon houden. De mooie beschrijvingen van de natuur passen in het verhaal en ik denk dat er veel mensen zijn die hier van houden. Dit is bij mij niet het geval.

Ondanks dat ik door de beschrijvingen van de natuur afgeleid werd, leest het verhaal makkelijk en heeft de schrijver een prettige schrijfstijl. De personages en de gebeurtenissen beleef je. Net als de beschrijvingen is de kaft mooi en sierlijk te noemen.

Een boek dat gaat over liefde, macht, afhankelijkheid en de behoefte aan vrede en vrijheid en respect voor elkaar.

 

 

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

411

ISBN

9789044515251

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.