Literatuur & Romans Ambo | Anthos November 2013

Kleine kans op morgen

Citaat

Rich heeft duidelijk nagedacht over dit boek, en heeft veel onderzoek gedaan. Je komt tijdens het lezen steeds weer leuke weetjes tegen en gaat onbewust rekening houden met een mogelijk ramp.

Mitchell Zukor wordt na zijn studie in dienst genomen door een mysterieus adviesbureau, FutureWorld. Hij werkt kansberekeningen uit, die vervolgens worden verkocht aan bedrijven om ze te vrijwaren van aansprakelijkheid bij natuurrampen. Mitchell gaat volledig op in zijn werk en zijn enige contact met de realiteit is Elsa Bruner, een ernstig zieke vriendin, die heel anders in het leven staat dan hij. En dan, net op het moment dat Mitchells voorspellingen een nachtmerrieachtige climax naderen, voltrekt zich in Manhattan daadwerkelijk een ramp. Mitchell verkeert als geen ander in de positie hier munt uit te slaan, maar tegen welke prijs?

Wat doe je als er een ramp plaatsvindt? De meesten van ons denken hier liever niet over na -en terecht want de doemscenario’s die je kunt bedenken zijn eindeloos en angstaanjagend- maar Mitchell kan aan niets anders denken. Hij maalt, piekert en berekent de kansen dat een ramp echt gaat gebeuren. En daar is hij goed in. Angstaanjagend goed. Hij wordt al snel weggekaapt bij zijn saaie accountantsbaan door een jong, mysterieus bedrijf die in hem het nieuwe talent ziet wat ze nodig hebben om uit te groeien tot marktleider. Mitchell gaat helemaal op in zijn werk, en raakt steeds meer uitgeblust.

Elsa is zijn enige contact met de buitenwereld. Zij lijdt aan een zeldzame ziekte waarbij de kans enorm groot is dat zij zonder waarschuwing een hartaanval krijgt. Ze zou, in Mitchells ogen, dus een uiterst voorzichtig leven moeten lijden, maar dit doet ze niet. Sterker nog: ze staat vol in het leven. Dat is iets wat onbegrijpelijk is voor Mitchell, maar hij leert wel van haar. De kennis die hij van haar opdoet redt zijn leven uiteindelijk wanneer New York daadwerkelijk wordt getroffen door een ramp. Mitchell verandert hierdoor, en staat ineens voor keuzes die hij van tevoren nooit had kunnen berekenen.

Kleine kans op morgen is een fascinerend boek dat je aan het denken zet: hoe groot is de kans eigenlijk dat er een chemische ramp gebeurt, er alsnog oorlog uitbreekt tussen het Westen en het Oosten of een natuurramp zich voltrekt? De scenario’s die Mitchell beschrijft zijn doodeng, en uiterst gedetailleerd. Maar het boek heeft meer te bieden. Mitchell is een echte piekeraar. Zijn vreemde, scheve gedachtegang wordt tot in de kleinste details uitgewerkt. Het levert soms goede inzichten op, maar deze passages zijn eerder langdradig dan makkelijk door te komen.

Gelukkig worden deze momenten gauw afgewisseld met de verschrikkingen die plaatsvinden. Dit klinkt cru, maar deze passages zijn reuze interessant. Rich heeft duidelijk nagedacht over dit boek, en heeft veel onderzoek gedaan. Je komt tijdens het lezen steeds weer leuke weetjes tegen en gaat onbewust rekening houden met een mogelijk ramp. Uiteindelijk verandert de ramp in New York Mitchell enorm, en de manier waarop dit -geleidelijk- gebeurt, is knap uitgewerkt door Rich. Al met al is Kleine kans op morgen een interessante roman die bij vlagen subliem is, maar het vooral moet hebben van de details.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Verschenen
Pagina

297

ISBN

9789041423009

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.