Waargebeurd The House of Books Maart 2008

Kinderen van de hemel

Citaat

Als buitenstaander geloof je niet wat je leest; deze verschrikkingen kunnen toch niet echt gebeurd zijn? Het is zo schokkend, zo triest en tevens zo onwerkelijk dat deze zusjes én andere kinderen in zo'n gruwelijke wereld hebben geleefd.

In Kinderen van de hemel beschrijven de (half)zusjes Kristina, Celeste en Juliana over de religieuze sekte waarin zij zijn opgegroeid: The Children of God. Ze schetsen de fundamenten van de sekte: leden wonen samen in communities, geïsoleerd van de ‘vijandelijk buitenwereld’. Ouders en kinderen worden van elkaar gescheiden en leven verspreid over de hele wereld en veranderen geregeld van identiteit. Zo proberen ze te ontsnappen aan de politie die hun continu op de hielen zit. De aanhangers leven volgens de immorele waarden en normen die door de sekteleider worden opgesteld en verspreid via geloofsbrieven. Aanhangers slikken ieder woord en de indoctrinatie zorgt ervoor dat ze geen eigen wil meer lijken te hebben. Eén van de meest opvallendste regels binnen de groepering is dat je je liefde voor God het beste kan tonen door seks te hebben met mensen uit je omgeving, leeftijd maakt niet uit. Veel mannen grijpen hun kans en gaan zeer jonge kinderen zowel seksueel als fysiek misbruiken. Niemand die hier vreemd bij opkijkt, want immers, dit hoort toch zo? Orgies, overspel, seksles voor jonge kinderen en video-opnames van kleuters zijn orde aan de dag en doodnormaal in de sekte.

Ook de zusjes ontkomen niet aan deze verschrikkingen en worden vanaf hun derde jaar gedwongen tot seksuele relaties met mannen die ouder konden zijn dan hun (groot)vader. Ze mochten niet naar school, moesten de straat op om te bedelen en hun geloof te verkondigen en werken tot op de koop toe meedogenloos geslagen.

Als buitenstaander geloof je niet wat je leest; deze verschrikkingen kunnen toch niet echt gebeurd zijn? Het is zo schokkend, zo triest en tevens zo onwerkelijk dat deze zusjes én andere kinderen in zo’n gruwelijke wereld hebben geleefd. Ze worden gehersenspoeld door hun sekteleider en door andere mensen die ze vertrouwen. Op een gegeven moment weten ze niet meer beter. Kindermisbruik, uitbuiterij en zelfs slavernij, het is allemaal binnen deze geloofsovertuiging  geoorloofd. De zusjes voelen stuk voor stuk aan dat er iets niet klopt, maar toch blijven ze trouw aan hun vader en hun sekte en verhuizen van continent naar continent, en van plaats naar plaats. Ze worden hierdoor weggerukt uit hun vertrouwde omgeving en verliezen familie en vrienden uit het oog. Chaos en verdriet ten troef. Hun leven lijkt uitzichtloos en je voelt de onmacht die zij toen ook gevoeld moeten hebben. Ze beschrijven alles zo ontzettend verbeeldend en realistisch… Je raakt werkelijk gefascineerd door het verhaal.

Ik ben dus vol met lof over dit boek, maar toch kleeft er één groot nadeel aan. Doordat er drie verhaallijnen zijn, wordt het lastig om deze uit elkaar te houden. Wie is er nu aan het woord en wat had dit zusje ook al weer meegemaakt? Was Juliana nu misbruikt door haar moeders nieuwe vriendje of was dat Celeste? Dit werkt verwarrend voor de lezer. Maar afgezien van dit feit is Kinderen van de hemel echt een boek dat je gelezen moet hebben.

 

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Pagina

368

ISBN

9789044320701

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.