Waargebeurd De Boekerij Oktober 2009

Kaj

Citaat

Kaj is vooral een ontroerend en oprecht verhaal dat je niet koude kleren gaat zitten. Dat geldt met name voor het laatste gedeelte van het boek, wanneer iedereen beseft dat Kaj stervende is en dat dit niet lang meer op zich zal laten wachten.

Als bij Kaj in korte tijd opnieuw leukemie wordt vastgesteld, zet zijn arts de mogelijkheden op een rij: een zware behandeling met amper perspectief, of naar huis met levensrekkende medicatie. Kaj weet meteen wat hij wil: spullen inpakken en nog even ‘gewoon’ doen. Met de boodschap ‘nog drie weken tot drie maanden’ begint hij aan zijn laatste dagen. Zijn vader, Juni Daalmans, houdt gedurende deze tijd een dagboek bij. Het is een ontroerend document van een intense tijd, waarin hij ziet hoe zijn zoon nog alles uit het leven perst wat erin zit: ‘chillen’, agentje pesten, een coffeeshop openen… Juni’s dagboek is niet alleen een ode aan vriendschap als belangrijkste medicijn, bovenal is het een menselijke wirwar van gedachten, overpeinzingen en levensfilosofie, van hoop en wanhoop en de uiteindelijke
acceptatie van een zachte dood. Juni’s laatste wens was een afscheidsbrief, maar Kaj was alleen nog maar bezig met leven en daarin was geen plaats voor een vaarwel.

Kaj is vooral een ontroerend en oprecht verhaal dat je niet koude kleren gaat zitten. Dat geldt met name voor het laatste gedeelte van het boek, wanneer iedereen beseft dat Kaj stervende is en dat dit niet lang meer op zich zal laten wachten.

De vader van Kaj verteld hoe hij en zijn gezin de ziekte beleven. De lezer stapt in op het moment dat Kaj te horen krijgt dat de kanker terug is en dat er dit keer, in tegenstelling tot de vorige keer, weinig meer aan te doen.

Kaj wijst een risicovolle behandeling af en kiest ervoor te genieten van het leven voor zolang het nog kan. Het is mooi om te lezen hoe Kaj nog alles uit het leven probeert te halen. Als lezer zijnde ga je je toch afvragen hoe je dat zelf zou aanpakken in die situatie. Kaj kiest ervoor om voornamelijk tijd door te brengen met zijn vrienden. Elke avond gaat hij met ze op pad. Het maakt niet uit hoe beroerd hij zich voelt, als hij kan gaat hij mee met de vriendengroep. Het is ook interessant om te lezen dat het Kaj echt allemaal niet meer uitmaakt. Hij koopt spullen die hij altijd al wilde hebben. Is via internet bestellen goedkoper? Dat is dan jammer, het moet NU gebeuren voordat het te laat is.

Enig minpunt aan dit boek is dat het verhaal soms wat langdradig is en teveel van hetzelfde. Elke keer dat Kaj op stap gaat met vrienden, wordt dit beschreven. Ik had juist wel meer van Kaj als persoon willen weten of wat meer over zijn broers. Deze blijven wat meer op de achtergrond.

Ondanks dat je weet hoe het verhaal af gaat lopen, blijft het schrijnend. Je blijft tegen beter weten in hopen dat Kaj meer tijd gegund is. Maar helaas.

Juni heeft deze laatste periode vol met respect geschreven. Juni mocht trots zijn op zijn zoon, andersom geldt dat zeker ook. De ouders van Kaj vinden het prima als zijn vrienden de kist beschilderen en tekeningen erop zetten. Ze blijven respectvol naar de vrienden van Kaj en hun manier van rouwverwerking. Een aangrijpend verhaal!

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

BadgesDebuut
Uitgever
Verschenen
Pagina

303

ISBN

9789049200824

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.