Literatuur & Romans Lebowski Oktober 2010

Jij en ik

Citaat

De personages worden ditmaal niet grondig uitgediept, verhaallijnen komen niet op een wonderlijke wijze samen en ook het einde is niet bijzonder. Sterker nog: het is nogal abrupt en komt uit de lucht vallen.

De veertienjarige Lorenzo maakt moeilijk contact met zijn leeftijdsgenoten. Hij wil het liefst alleen zijn. Zijn woedeaanvallen zijn inmiddels verdwenen; tegenwoordig excelleert hij in het imiteren van gedrag en uiterlijk van zijn klasgenoten om zo onzichtbaar te zijn voor iedereen. Zijn moeder maakt zich zorgen en Lorenzo is zich daar pijnlijk van bewust. Om haar gerust te stellen vertelt hij haar een leugen.

Die leugen brengt hem in contact met zijn halfzusje Olivia, over wie hij alleen maar slechte verhalen heeft gehoord. Hij wil haar in eerste instantie niet zien en weigert haar toe te laten, totdat hij zich realiseert dat ze elkaar misschien wel tot steun kunnen zijn.

Deze novelle is compleet anders dan wat lezers gewend zijn van Ammaniti. De personages worden ditmaal niet grondig uitgediept, verhaallijnen komen niet op een wonderlijke wijze samen en ook het einde is niet bijzonder. Sterker nog: het is nogal abrupt en komt uit de lucht vallen.

En toch is het een goed boek. Het blijft wel een Ammaniti. Dit verhaal is weer een apart geval, met een vreemde hoofdpersoon die nergens echt bijpast. De veertienjarige Lorenzo is bijzonder uitgekiend, maar laat het afweten wanneer hij zich echt moet bewijzen. Ondanks het feit dat het personage van zowel Lorenzo als zijn halfzusje Olivia niet diep uitgewerkt zijn maken ze toch indruk. En dat is knap, voor een klein boekje van slechts 128 bladzijdes. Ammanitiheeft weer indruk op me gemaakt.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

128

ISBN

9789048808267

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.