Waargebeurd The House of Books Juni 2006

Jadie & Sheila

Citaat

Jadie & Sheila is zeker een aanrader voor lezers die in het vak van jeugdpsychiatrie zitten, maar toch zal het ook zeker andere lezers aanspreken. Het deed mij beseffen dat je echt geluk moet hebben met het soort opvoeders dat je hebt gekregen.

Sheila wordt op vierjarige leeftijd door haar moeder in de steek gelaten en mishandeld door haar drugsverslaafde vader en zijn vrienden. Op haar veertiende is Sheila een wild en emotioneel gestoord meisje. Iedereen denkt dat zij voor altijd verloren is.
De achtjarige Jadie zit opgesloten in een nachtmerrie van verdriet, angst en eenzaamheid waardoor ze nooit praat, lacht of huilt. Torey Hayden geeft les aan een klasje met ernstig gedragsgestoorde kinderen, waaronder Jadie en Sheila. Met oneindig veel geduld en inlevingsvermogen probeert zij de twee meisjes te helpen.

Het boek is een bundel van twee verhalen over twee meisjes met gedragsstoornissen. De achterflap van het boek komt over als een al zelfverheerlijking van de auteur. Alleen zij leert immers als enige de ware aard van de meisjes kennen. In het verhaal komt dit gelukkig niet meer terug.

Bij aanvang van het boek was het wel even wennen. Het boek bevat namelijk de verhalen over kinderen die Torey Hayden kent en heeft meegemaakt. De auteur is dus tevens de hoofdpersoon van het boek. Daardoor komt het boek meer als verslag dan als verhaal over. Dit is voornamelijk het geval bij Sheila haar verhaal. Maar al snel wordt je als lezer meegesleurd in het drama van haar leven. Het is werkelijk ongelooflijk wat deze kinderen al op jonge leeftijd hebben moeten doorstaan en het is dan ook goed dat er mensen zijn die deze kinderen kunnen helpen.

Minpuntje aan het verhaal van Jadie is dat het nooit echt opgelost wordt, wat wel in de verwachting ligt bij het lezen van haar verhaal. Maar het verhaal is waar gebeurd en zo geeft het ook juist een realistisch beeld.

Ander minpunt is dat de auteur alleen als lerares aan bod komt. Het is jammer dat haar beweegredenen om in de jeugdpsychiatrie te stappen onduidelijk blijven. Na het lezen van het boek word je toch benieuwd naar de eigen jeugd van de auteur. Wellicht is dit in een eerder boek van Hayden al aan bod gekomen.

Jadie & Sheila is zeker een aanrader voor lezers die in het vak van jeugdpsychiatrie zitten, maar toch zal het ook zeker andere lezers aanspreken. Het deed mij beseffen dat je echt geluk moet hebben met het soort opvoeders dat je hebt gekregen. Dat deze meisjes geen geluk hebben gehad staat vast.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Verschenen
Pagina

511

ISBN

9789044318524

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.