Literatuur & Romans De Geus Juli 2009

Illusies

Citaat

Crummey wordt omschreven als een verhalenverteller, en dat is ook precies wat dit boek is: een verhaal.

Aan de vooravond van de tweede wereldoorlog vaart Wish Furey langs de kust van Newfoundland om films te vertonen in kerken en vishallen. In een afgelegen protestants havenplaatsje ontmoet hij onbesuisde Sadie, met wie hij een intense verhouding begint. De protestantse dorpsbewoners echter verstoten de katholieke Wish. Hij neemt dienst in het Britse leger en belandt in een Japans krijgsgevangenenkamp. Wanneer Sadie zelf vijftig jaar later terugkeert naar Newfoundland om de as uit te strooien van haar echtgenoot, een Amerikaanse officier, komt ze op verrassende wijze weer in aanraking met het verleden.

Met dit verhaal wordt je teruggeworpen in de tijd, je leert Wish kennen als een jongeman die eigenlijk maar wat heen en weer fladdert tussen banen, wat in die tijd nog wel mogelijk was. De oorlog is nog maar net begonnen. Hij komt terecht op een eilandje waar de bewoners hem toch wel zien als een ‘paap’ en leert daar de mooie Mercedes ‘Sadie’ kennen.

Een onmogelijke liefde tussen een protestant en een katholiek, onbegrijpelijk voor mij daar ik niet gelovig ben maar wel goed uitgelegd in dit boek, en een moeder die daar eigenlijk meer over valt als het respectievelijke stel zelf. 

Crummey wordt omschreven als een verhalenverteller, en dat is ook precies wat dit boek is: een verhaal. Geschreven vanuit het gezichts- en gevoelspunt van Wish en Sadie. De gevoelens die ze hebben voor elkaar en de situatie waarin ze verkeren worden goed verwoord.

Echter wordt het verhaal nooit echt spannend of ingrijpend, en dat vind ik wel jammer. De tijd die Wish doorbrengt in het gevangenenkamp is redelijk goed uitgewerkt en er is ook nog een hoofdstuk besteedt aan de gevangeniscommandant, een erg nare man, je komt er op die manier achter hoe het komt dat hij is geworden zoals hij is.

Als ze elkaar op latere leeftijd weer tegenkomen vind ik het verhaal minder aantrekkelijk worden, ze draaien veel te veel om elkaar heen en zijn maar aan het uitzoeken hoe alles is gegaan zoals het is gegaan, het wordt dat een beetje teveel van hetzelfde.

Dit is een boek wat ik zelf niet zo snel zou kopen, er zit namelijk weinig spanning in het verhaal, maar voor een roman geeft het een goede kijk op het verleden.

Beoordeling

Waardering Boekreviews
 
Waardering
 
 
 
 
 


 
Eind beoordeling
 
 
 
 
 


Waardering bezoekers
 
Waardering

 
Gemiddelde
 
 
 
 
 Gegevens van boek

Uitgever
Verschenen
Pagina

384

ISBN

9789044509014

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.